Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Εντυπωσιακός αρχαϊκός τάφος με άθικτα αγγεία και κοσμήματα βρέθηκε στη Λάρνακα (ΦΩΤΟ)

Αγγεία και μικρά χάλκινα κοσμήματα βρέθηκαν σε ασύλητο αρχαϊκό τάφο, που ανασκάφηκε στην νεκρόπολη του αρχαίου Κιτίου, σήμερα περιοχή Περβολιά στη Λάρνακα.

Ο τάφος αποτελείτο από ένα μεγάλο δρόμο, ενώ ο ταφικός θάλαμος είχε το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με τους μικρότερους τάφους της κλασικής περιόδου. Δεκαεπτά άτομα είχαν ενταφιαστεί στο θάλαμο. Οι περισσότερες ήταν πρωτογενείς ταφές, αλλά δευτερογενείς ταφές βρέθηκαν εντός ενός μεγάλου αμφορέα της Δίχρωμης Γραπτής κεραμικής. Ο αμφορέας περιείχε τα οστά δύο ατόμων, ενός ενήλικα περίπου 20 ετών και ενός παιδιού 8-10 ετών.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου τα κεραμικά αγγεία που βρέθηκαν μέσα στο θάλαμο και το δρόμο του τάφου χρονολογούνται στην Κύπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο. Επίσης, βρέθηκαν πολλά λεπτότεχνα, εισηγμένα, φοινικικά αγγεία, όπως αμφορείς, πρόχοι Δίχρωμης και Ερυθρόχριστης κεραμικής και πιάτα τύπου «Samaria ware».

Δύο δρόμοι εντοπίστηκαν στα δυτικά του αρχαϊκού τάφου που ανήκουν σε ημιτελείς τάφους. Όταν λαξεύτηκαν στον βράχο στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., οι άνθρωποι της εποχής φαίνεται ότι είχαν ξεχάσει την ύπαρξη του μεγάλου αρχαϊκού τάφου. Άλλος ένας αρχαϊκός τάφος εντοπίστηκε στη βορειοδυτική πλευρά της ανασκαμμένης περιοχής. Ανασκάφηκε μόνο μερικώς ο δρόμος. Η αρχική επίχωση διατηρήθηκε στην ανατολική πλευρά του δρόμου, αλλά ένας μεγάλος λάκκος καταλάμβανε τη δυτική του πλευρά. Όπως φαίνεται από το υλικό που συλλέχθηκε από το λάκκο, έγινε ήδη σύληση από την αρχαιότητα.

Η ανασκαφή έγινε από Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή υπό την διεύθυνση της δρος. Σαμπινέ Φουριέρ.

aggeio

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων