Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Οι περισσότεροι θα βρεθούν στους ναούς όλης της χώρας το Μ. Σάββατο το βράδυ για να παραλάβουν το Άγιο Φως. Ωστόσο η Ένωση Αθέων με νέα επιστολή τους ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσουν αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «μη απαραίτητη πολυτέλεια».
«Ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό Κράτος η μεταφορά του ονομαζόμενου “Αγίου φωτός” στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα.» αναφέρεται στο κείμενο του σωματείου, όπου επίσης η ένωση συμπληρώνει «ζητάμε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του υποτιθέμενου Αγίου φωτός.»
Μιλώντας στο news247 ο πρόεδρος της Ένωσης Αθέων, Φώτης Φωτόπουλος δήλωσε: «Πραγματοποιούμε τη δράση μας αυτή από το 2013. Φέτος απευθυνθήκαμε πιο οργανωμένα ίσως σε όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις και τα υπουργεία που είναι σχετικά με το θέμα. Θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα και αναμένουμε ανταπόκριση.» (…)«Αναμένουμε για φέτος. Να σας πω ωστόσο πως σαν Ένωση δεν πρόκειται να πάρουμε πολιτική θέση, κάτι που ξεκαθαρίζεται και στο καταστατικό μας. Εμείς απευθυνόμαστε στο Κράτος και ρωτάμε αν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτό το πρόβλημα, αυτή η επιβάρυνση, ειδικά αυτή την περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για όλους τους φορολογούμενους.»
Ό ίδιος εξήγησε και την όλη ιστορία της ετήσιας αυτής πρακτικής: «Η ιστορία αυτή ξεκίνησε το 1988 από ταξιδιωτικό πράκτορα. Το ότι συνεχίζεται η αερομεταφορά με έξοδα του Κράτους, είναι για εμάς μια αδιανόητη σπατάλη. Το ίδιο το λεγόμενο Άγιο Φως, για μένα είναι απάτη. Δεν είναι θαύμα, αν ήταν, δεν θα έμπαινε κάποιος μόνος του για να το λάβει. Είναι μια διαχρονική αγυρτεία από την εποχή των Σταυροφόρων. Δεν βρίσκουμε λόγο να συνεχίζεται τη σήμερον ημέρα σε ένα κράτος χρεοκοπημένο. Η θέση μας η πάγια είναι πως η χρηματοδότηση των θρησκευτικών οργανισμών θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους θρησκευτικούς οργανισμούς για τις υποθέσεις τους.»
Παρά το γεγονός ότι το σωματείο δεν θέλει να πάρει κάποια πολιτική θέση, εν τούτοις συνδέει το ζήτημα με το γενικότερο θέμα χωρισμού εκκλησίας- κράτους για το οποίο θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν το έχει θέσει ακόμη επί τάπητος. «Εξετάζουμε τη στάση της κυβέρνησης συνολικά και συμπεραίνουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας που είναι και η κύρια επιδίωξη μας σαν Σωματείο. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει δείξει πως ο διαχωρισμός υπάρχει στο πρόγραμμα και στις προτεραιότητες της. Θα ήταν μια καλή αφορμή τώρα, να διευθετηθεί το ζήτημα με το λεγόμενο “Άγιο Φως.»