Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 24 Ιουλίου

Σήμερα, Σάββατο 24 Ιουλίου, τιμάται η μνήμη της Αγίας Χριστίνης της Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Αθηναγόρου ομολογητού.

Έτσι γιορτάζουν όλοι όσοι φέρουν τα ονόματα: Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Χριστινάκι, Αθηναγόρας.

Άγιος Αθηναγόρας

Χριστιανός φιλόσοφος και απολογητής του 2ου μ.Χ. αιώνα. Η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία στις 24 Ιουλίου.

Ο Αθηναγόρας καταγόταν πιθανότατα από την Αθήνα, όπου σπούδασε τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και των Στωικών. Άκμασε στα χρόνια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Μάρκου Αυρηλίου (161 – 180) και Κομμόδου (180 – 192).

Βασικά στοιχεία για το πρόσωπο, τη μόρφωση και το έργο του αντλούμε από τα δύο έργα του, που διασώθηκαν: «Πρεσβεία περί Χριστιανών» και «Περί αναστάσεως νεκρών». Ξεχωρίζει από τους σύγχρονους του απολογητές για τη φιλολογική αρτιότητα και το προσεγμένο ύφος, ενώ στο χώρο της θεολογίας προβάλλει την ορθόδοξη τριαδολογική διδασκαλία, τη θεοπνευστία των Αγίων Γραφών και την αυστηρή ασκητική στάση στον ηθικό βίο των χριστιανών.

Ο Αθηναγόρας διακήρυττε ότι οι σαρκικές σχέσεις των εγγάμων πρέπει να περιορίζονται στην ικανοποίηση του υπέρτατου σκοπού της «τεκνοποιίας» και ο δεύτερος γάμος πρέπει να αποφεύγεται, γιατί αποτελεί «ευπρεπή μοιχεία». Ο ίδιος υπερηφανευόταν για το ιδεώδες της παρθενίας και της σαρκικής «ευνουχίας» των χριστιανών και θεωρούσε ότι τους εξυψώνουν ηθικά.

Με πληροφορίες από το sansimera.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων