Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από διαύλους της κατασκοπείας, η CIA προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στη Χαμάς παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για επαφές με το Ισλαμιστικό Παλαιστινιακό Κίνημα.
Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ μερίμνησαν να σημειωθεί πρόοδος με τη Χαμάς, ή να ενεργοποιήσουν πράκτορες, εντός της Λωρίδας της Γάζας. Γι’ αυτό και επιλέχτηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Χαμάς, η οποία κέρδισε τις τελευταίες παλαιστινιακές εκλογές το 2006 και τώρα είναι υπεύθυνη για τη Γάζα, παρά το ότι είχε οριστεί ως τρομοκρατική ομάδα το 1997. Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε πρόεδρος το 2008, υπήρξαν εικασίες ότι θα επεδίωκε να έρθει σε επαφή με τη Χαμάς, αλλά αυτές οι υποθέσεις αποδείχθηκαν βραχύβιες.
Παρά την επίσημη απαγόρευση της οποιασδήποτε επαφής, ένας αξιωματικός της CIA φέρεται να συζήτησε, το 2012, με έναν Νοτιοαφρικανό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών τη δυνατότητα πρόσβασης στη Χαμάς, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που διέρρευσαν από τα σχετικά έγγραφα.
Οι πράκτορες των ΗΠΑ και της Νότιας Αφρικής συναντήθηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταξύ βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στη Χαμάς και τις Ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με έναν σύνδεσμο που στάλθηκε στην Πρετόρια στις 29 Ιουνίου 2012, ο πράκτορας της CIA «φαίνεται να είναι απελπισμένος να καταπολεμήσει τη Χαμάς στη Γάζα και, ενδεχομένως, θα ήθελε η SSA (Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Νότιας Αφρικής) να τους βοηθήσει προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση».
Σε ένα κλασικό παράδειγμα διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών, ο κατάσκοπος της Νότιας Αφρικής ζήτησε να δοθούν πληροφορίες στην SSA σχετικά με τις προτεραιότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εάν ικανοποιούνταν το αίτημα της CIA.
Οι αμερικανικοί νόμοι που διέπουν το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η CIA είναι πολύπλοκοι, αλλά η υπηρεσία θα μπορούσε να ισχυριστεί σε αυτή την περίπτωση ότι κανένας νόμος δεν είχε παραβιαστεί. Εντούτοις, o οργανισμός απαγορεύεται να παρέχει υλική υποστήριξη σε τρομοκρατική οντότητα, αλλά είναι μέρος της δουλειάς του να προσπαθήσει να τοποθετήσει κάποιον μέσα σε μια τέτοια οντότητα ως πληροφοριοδότη.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνουν επίσης αναφορές ότι ο Ομπάμα «απειλούσε» τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, το 2012, σχετικά με τα παλαιστινιακά σχέδια να επιτευχθεί «το καθεστώς του παρατηρητή μη-μέλους» εκ μέρους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Ο Αμπάς προχώρησε με την αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη, και ένα δεκαπενθήμερο αργότερα η Γενική Συνέλευση την υποστήριξε, μια κίνηση που άνοιξε το δρόμο για τους Παλαιστινίους, προκειμένου να προσπαθήσουν να φέρουν υποθέσεις εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Τέλος, οι σύνδεσμοι αποκαλύπτουν επίσης ότι ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, πίεσε προσωπικά ανώτερους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής, τον Οκτώβριο του 2009, ώστε η χώρα τους να μην επικυρώσει τα πορίσματα της έρευνας του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία του Νοτιοαφρικανού δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, σε φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού των τριών εβδομάδων και την εισβολή στη Γάζα εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων το 2008/09.
Πηγή
The Guardian