Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε, για πολλοστή φορά, την τουρκική ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ενώ απάντησε και σε όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός ότι δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία.
Σε τόνο εθνικιστικού παροξυσμού, με ευθείες πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας και με μια αήθη προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στην ακραία ρητορική, ορμώμενος απ’ την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο φόρουμ του Νταβός.
“Άκου, Μητσοτάκη, ακόμη μιλάς αριστερά δεξιά, αλλά να ξέρεις κάτι πολύ καλά: Εάν επιχειρήσεις να κάνεις ένα λάθος, μπορεί να βρεις τους τρελούς Τούρκους να περπατάνε. Να το ξέρεις. Λένε ότι η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που τον ονόμασαν Ταϊφούν. Αν πλήξει την Αθήνα τι θα γίνει; Εφόσον φερθείτε λογικά δεν έχουμε καμία πρόθεση να πλήξουμε την Αθήνα. Αλλά αν εξοπλίζετε τα νησιά νομίζετε ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;” δήλωσε ο Ερντογάν.
Λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποδομήσει τα αβάσιμα τουρκικά επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, την οποία η Άγκυρα συνδέει με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. “Υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για το γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και ρωτώ, υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστική η άποψη ότι η τουρκική χώρα αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά; Ιδιαίτερα έχοντας κατά νου την ιστορία της Κύπρου: το 1974 είχαμε μια εισβολή και περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή“.
Ο Ερντογάν μάλιστα προχώρησε νωρίτερα σε μια αβάσιμη ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάννης, προαναγγέλλοντας και νέες κινήσεις της Άγκυρα στα διεθνή φόρα. “Με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών έρχονται σε αντίθεση τόσο με τη Λωζάννη όσο και με τις άλλες συμφωνίες. Βέβαια σε σχέση με αυτά, εμείς κάνουμε τα κατάλληλα βήματα, την κατάλληλη στιγμή, στις διεθνείς συναντήσεις λέμε ό,τι χρειάζεται, όπου χρειάζεται“.
Δύο χρόνια μετά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο. “Η χώρα μας, με μεγαλύτερες ζώνες κυριαρχίας και άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, χάρη και στη συμφωνία με την Αίγυπτο, δημιουργεί πλέον ένα υπόδειγμα τήρησης της νομιμότητας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά και ένα υπόδειγμα αυτοπεποίθησης” τόνισε στο Twitter.
Στη συνάντησή της με τον Γερμανό καγκελάριο και με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στηλίτευσε τον αναθεωρητισμό. “Επεσήμανα ότι η Ευρώπη παραμείνει ενωμένη στο θέμα της Γερμανίας και τόνισα την επικινδυνότητα του αναθεωρητισμού και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου” τόνισε.
Συνεκπαίδευση του ελληνικού με το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, στα ανοικτά του λιμανιού της Χάιφα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr