Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Επαναφορά των διαπραγματεύσεων για την άμυνα μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδότησαν την Κυριακή την αποκλιμάκωση της «διαμάχης» τους σε σχέση με την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοινώνοντας την επανέναρξη των συνομιλιών για την αμυντική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Τελ-Αβίβ στην Ουάσινγκτον.

Οι σύμμαχοι επιχειρούσαν τους τελευταίους μήνες την επίτευξη συμφωνίας 10ετούς πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να επεκτείνουν τις σημερινές επιδοτήσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, το οποίο λήγει το 2017.

Εντούτοις, ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πάγωσε τις διαπραγματεύσεις αυτές πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, την οποία το Ισραήλ θεωρεί ανεπαρκώς αυστηρή και εναντίον της οποίας είχε ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Με τη συμφωνία για τα πυρηνικά να προχωράει πλέον, το Ισραήλ έχει προχωρήσει επίσης, ελπίζοντας να σφυρηλατήσει μια κοινή πολιτική με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τους συνεχιζόμενες κινδύνους από το Ιράν», δήλωσε ο Ρον Ντέρμερ, πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια δημοσίευσή του στο Facebook.

«Οι συζητήσεις για ένα νέο Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες βρίσκονταν σε αναμονή για κάποιο χρονικό διάστημα, εκκίνησαν εκ νέου την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον», συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας έναν όρο για τη συμφωνία αμυντικής βοήθειας.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα, υποδέχθηκε θερμά τον στρατηγό των Πεζοναυτών των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ και τον εξήρε για τα γεγονός ότι επέλεξε το Ισραήλ ως πρώτη στάση στο πρώτο του ταξίδι εκτός ΗΠΑ από τότε που έγινε επικεφαλής της των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων την 1η Οκτωβρίου.

«Αυτή η κίνηση είναι σίγουρα μια έκφραση της ισχυρής συμμαχίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η συμμαχία είναι πιο σημαντική από τις κατά καιρούς απειλές στην περιοχή, μεταξύ άλλων και από το Ιράν.

«Νομίζω ότι υπάρχει κοινή συμφωνία πως πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση στην περιοχή».

Το Ισραήλ ξεκίνησε επίσης, σε μια βάση νότια της ερήμου, μια αεροπορική άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστή ως «Γαλάζια Σημαία».

Η άσκηση, που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο, «Δημιουργεί ένα πολυεθνικό περιβάλλον εκπαίδευσης, το οποίο συμπεριλαμβάνει φανταστικές χώρες, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να εξασκηθούν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μια δήλωση. Στο πλαίσιο της δήλωσης αυτής έγινε αναφορά και σε άλλες συμμετέχουσες χώρες, οι οποίες όμως δεν κατονομάστηκαν.

Ο Ντάνφορντ επιδίωξε να επιβεβαιώσει την ισχύ των στρατιωτικών δεσμών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις πολιτικές διαμάχες του παρελθόντος, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.

«Μέσα από όλα τα σκαμπανεβάσματα σε μια οικογενειακή σχέση, οι στρατιωτικές σχέσεις παρέμειναν ισχυρές», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ. «Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, τις αντιμετωπίζουμε από κοινού».

Το πακέτο ενίσχυσης συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του στρατηγού των ΗΠΑ και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Μόσε Γιαλόν, αν και δεν συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάνφορντ.

Σύμφωνα με τον Ντέρμερ, οι εν λόγω συζητήσεις για την αμυντική ενίσχυση θα συνεχισθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Γιαλόν στην Ουάσινγκτον αργότερα αυτό το μήνα και στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ Νετανιάχου και Ομπάμα.

Πηγή
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img