Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Επαναπατρισμός- σε κώμα- Αμερικανού φοιτητή-κρατούμενου από τη Β.Κορέα

Χθες, έπειτα από 18 μήνες κράτησης, η οικογένεια του 22χρονου φοιτητή είχε ανακοινώσει την απελευθέρωσή του, ενώ παράλληλα οξύνεται η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας και λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν στον Λευκό Οίκο στις 29 και 30 Ιουνίου. Οι γονείς του φοιτητή, Φρεντ και Σίντι, ανέφεραν ότι «δυστυχώς βρίσκεται σε κώμα και μας είπαν ότι είναι στην κατάσταση αυτή από τον Μάρτιο του 2016. Το μάθαμε μόλις μία εβδομάδα πριν». Μετά την άφιξή του μεταφέρθηκε σε ένα ιατρικό κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, ο 22χρονος προσεβλήθη από μια σπάνια μορφή βοτουλίασης, λίγο μετά τη δίκη του τον Μάρτιο του 2016, και του δόθηκε υπνωτικό το οποίο ενδέχεται να τον βύθισε στο κώμα. Παρόλα αυτά δεν είναι απόλυτα σίγουρες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ότο Γουόρμπιερ «έπεσε» σε κώμα. Από τη μία, Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επιβεβαίωσε χθες την απελευθέρωσή του, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει για την κατάσταση της υγείας του. Από την άλλη, ο Αμερικανός διαπραγματευτής Μπιλ Ρίτσαρντσον, που συμμετείχε στις συνομιλίες για την απελευθέρωση του Γουόρμπιερ, εκτίμησε ότι η Πιονγκγιάνγκ «πρέπει να εξηγήσει με ξεκάθαρο τρόπο για ποιο λόγο βρίσκεται σε κώμα».

Ο Ότο Γουόρμπιερ είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας, αφού παραδέχθηκε ότι πήρε μια αφίσα στην οποία ήταν γραμμένο ένα πολιτικό σύνθημα από το ξενοδοχείο της Πιονγκγιάνγκ, στο οποίο διέμενε κατά την παραμονή του στη χώρα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που διοργανώθηκε για το Νέο Έτος από το κινεζικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Young Pioneer Tours. Συνελήφθη την ώρα που η ομάδα επρόκειτο να επιστρέψει στο Πεκίνο στις 2 Ιανουαρίου 2016. Οι αρχές της Βόρειας Κορέας τον κατηγόρησαν για «εχθρικές δραστηριότητες» και συνωμοσία ενώ η δίκη του διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι τουλάχιστον 17 Αμερικάνοι έχουν συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα τα τελευταία δέκα χρόνια, εκ των οποίων οι τρεις εξακολουθούν να κρατούνται.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων