Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Επαναπατρίζονται αρχαιότητες που έκλεψαν οι Γερμανοί

8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής που εκλάπησαν από Γερμανούς αρχαιολόγους κατά την περίοδο της κατοχής από την Ελλάδα, πρόκειται να επιστρέψουν στην χώρα μας τον Ιούνιο! Η ανασκαφή των αρχαιοτήτων είχε γίνει παράνομα στο Βελεστίνο το 1941 και εκτίθονταν στο μουσείο Pfahlbaumeseum της Γερμανίας ενώ η εξαγωγή τους αποτελεί παράβαση του δικαίου του πολέμου κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2010 η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του μουσείου ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται στο μουσείο αυτό έπειτα από παράνομη ανασκαφή και εξαγωγή τους από την Ελλάδα και έτσι ξεκίνησε μια σειρά διαπραγματεύσεων για τον επαναπατρισμό τους με την βοήθεια του Έλληνα πρόξενου στην Στουτγάρδη αποτέλεσμα των οποίων ήταν η επιστροφή τους στην χώρα που δικαιωματικά ανήκουν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού για την σύναψη διμερών συμφωνιών με πολλές χώρες για την πρόληψη παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών ενώ έως τώρα έχουν υπογραφεί συμφωνίες της χώρας μας με την Κίνα, τις Η.Π.Α., την Ελβετία αλλά και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον υπουργό πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών η οποία επιμελείται την διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παράνομα από την χώρα μας, τηρεί πλήρες αρχείο παράνομων ανασκαφών. Μάλιστα από το 2009 έως 2012 επαναπατρίστηκαν 278 πολιτιστικά στοιχεία και οστεολογικό υλικό που είχαν διεξαχθεί παρανόμως. Το αρχείο των ανασκαφών εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα δεδομένα και φωτογραφικό υλικό των παρανόμως διεξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών ώστε να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός όλων των αρχαιοτήτων στην χώρα μας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων