Μπορεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), να έχουν συγκροτήσει το τελευταίο διάστημα ένα αρραγές μέτωπο, ενάντια στην προοπτική να είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή, πλην όμως η αντίδραση τους μάλλον δεν είναι τόσο ισχυρή όσο η κυβερνητική θέληση να προχωρήσει στην εν λόγω μεταρρύθμιση. Εδώ που τα λέμε είναι ένα μεγάλο στοίχημα που στην περίπτωση που δεν το κερδίσει, τουλάχιστον στο υπουργείο Ανάπτυξης και δη στον υφυπουργό κ. Θαν. Σκορδά, θα κοστίσει. Έχει επικοινωνηθεί ως μια κορυφαία αλλαγή στην αγορά, που σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, θα συμβάλει στην ανάπτυξη και πρόοδό της σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, δίνοντας σημαντικούς πόντους στον κ. Σκορδά. Θα έχει πετύχει σε ένα σημείο που τόσοι και τόσοι άλλοι, παρότι σθεναρά το επιχείρησαν, βούλιαξαν (ως προσπάθεια) υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων. Δεν είναι και λίγο…
Μέχρι πρότινος οι πιθανότητες επιτυχίας παίζονταν στην κυριολεξία, καθώς αντιπολίτευση και κυβερνητικοί εταίροι είχαν δημιουργήσει σοβαρές εμπλοκές. Τώρα όμως οι ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα έχουν αλλάξει κι επιχειρείται επαναφορά του θέματος με κάποιες τροποποιήσεις ως προς τη συνταγή για να μη φανεί, ας πούμε, ότι κάποιος υποχωρεί…. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο ζήτημα είναι ότι η όποια νέα ρύθμιση που θα διέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη, διότι πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εμπλοκές από το πουθενά. Κι όχι μόνον. Θα πρέπει να γίνει κάποτε σαφές ότι μόνον όταν θέτεις διαφανείς και ξεκάθαρους κανόνες, μπορείς να ελπίζεις σε υγιή ανάπτυξη.
ΥΓ: Λέγεται ότι είναι υπό συζήτηση αν οι 52 Κυριακές το χρόνο θα αφορούν όλη τη χώρα ή μόνον τις τουριστικές περιοχές. Στην προοπτική αυτή, επίσης λέγεται, ότι διαπιστώνεται μια αδυναμία να προσδιοριστούν ποιες δεν είναι τουριστικές περιοχές….