Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά την άμεση απομάκρυνση οικογενειών και αρρώστων από τη Μόρια, ενώ γιατρός προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πανδημία.
Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται, επισημαίνει ο Guardian, κάτι που σημαίνει ότι «ακόμη και οι ευάλωτοι που φτάνουν δεν μπορούν να βρουν πλέον στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά πρέπει να φτιάξουν αυτοσχέδια καταφύγια σε έναν ελαιώνα γεμάτο σκουπίδια, γύρω από τη δομή φιλοξενίας».
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, Αντρέι Μάεσιτς, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες και τόνισε ότι πρέπει να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, άμεσα.
«Πάνω από 36.000 αιτούντες άσυλο μένουν τώρα σε κέντρα υποδοχής στα πέντε νησιά, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους. Ανησυχούμε σοβαρά για την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στα κέντρα υποδοχής, κάτι που επιδεινώνεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης
Η Ελλάδα έχει υπάρξει γενναιόδωρη και συμπονετική απέναντι στους πρόσφυγες, παρά την πολύ περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν δεχθεί ένα πολύ δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι κρίσιμης σημασίας να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους άλλες περιοχές της Ελλάδας και να βοηθήσουν την προσπάθεια ελάφρυνσης της πίεσης, με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο και το άνοιγμα κέντρων υποδοχής.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της για τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Σοβαρός κίνδυνος για πανδημία» Την ίδια ώρα η δρ. Χάνα Ποσπισίλοβα, καρδιολόγος που εργάζεται συχνά εθελοντικά στη Λέσβο, προειδοποιεί ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για πανδημία, επειδή οι γιατροί αδυνατούν να θεραπεύσουν τους άρρωστους. Ως παράδειγμα, έφερε την ισπανική γρίπη, ενώ περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στη Μόρια. «Είδα πολλούς με αναπνευστικά προβλήματα και παρότι κάνει κρύο, στέλνουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω σε βρεγμένες σκηνές, σε ένα συνωστισμένο καμπ. Ανησυχώ για το ξέσπασμα μιας πανδημίας. Δεν έχουν ζεστό νερό, πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό, δεν παίρνουν αρκετές βιταμίνες», δήλωσε στον Guardian.
«Τους δίνουμε αντιβιωτικά, αλλά ακόμη βήχουν και έχουν πυρετό. Αν διαβάσετε για την ισπανική γρίπη, ακριβώς έτσι άρχισε να εξαπλώνεται, σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις όπου οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη, που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε. Αυτό με ανησυχεί. Φροντίζουμε αυτούς τους ασθενείς αλλά κανένας τους δεν θεραπεύεται. Είναι αδύνατον να τους θεραπεύσουμε σε αυτές τις συνθήκες», τόνισε η γιατρός, ενώ περιέγραψε και τις τραγικές συνθήκες στις οποίες ζουν τα παιδιά στη Μόρια.
«Είμαι έμπειρη γιατρός, έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου. Αλλά αυτό που είδα εκεί με έκανε να κλάψω. Είδα πολλά παιδιά που ανησυχούσα ότι θα πεθάνουν, εξαιτίας του υποσιτισμού. Είδα ένα μωρό που μύριζε άσχημα, η μητέρα του δεν το είχε πλύνει για εβδομάδες, επειδή υπήρχε μόνο κρύο νερό και ανησυχούσε ότι θα πεθάνει.
Υπάρχουν παιδιά 12-15 ετών που ζουν στον ελαιώνα και είναι ξυπόλυτα. Πολλά από αυτά έχουν ψώρα, κάτι που δεν μπορώ να θεραπεύσω γιατί πρέπει να πλένονται. Αλλά λένε ότι για να πλυθούν πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες και αυτό είναι επικίνδυνο: υπάρχουν άνθρωποι με μαχαίρια και μπορείς να μείνεις μόνο δύο λεπτά στο ντους. Τους λέω ότι πρέπει να πετάξουν τα ρούχα τους και μου λένε “μόνο αυτά τα ρούχα έχω”. Τα φοράνε εδώ και επτά μήνες. Κάθε ημέρα έβλεπα 20 ανθρώπους και όλοι είχαν μια τρομακτική ιστορία», περιέγραψε.