Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ καταγγέλλει την είσοδο ρωσικών αρμάτων μάχης σε ουκρανικό έδαφος. Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε εχθές επείγουσα συνεδρίαση.

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, Διοικητής των δυνάμεων Συμμαχίας στην Ευρώπη δήλωσε πως το ΝΑΤΟ έχει εντοπίσει πομπές ρωσικών αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πεζοπόρων τμημάτων να εισέρχονται σε ουκρανικό έδαφος.

Ο Μπρίντλαβ ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ουκρανικές αρχές που κατήγγειλαν αντίστοιχες εισόδους στην περιοχή του Λουχάνσκ και αλλού και σημειώνει έτι περαιτέρω ότι «Κατά το τελευταίο διήμερο, έχουμε δει […] πομπές ρωσικού οπλισμού, κυρίως ρωσικά άρματα μάχης, ρωσικά πυροβόλα, ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και ρωσικά στρατεύματα να μπαίνουν στην Ουκρανία». Στο ΝΑΤΟ δεν είναι σίγουροι ακόμη για το εύρος των ρωσικών δυνάμεων που έχουν εισέλθει στη χώρα, ούτε και για τις προθέσεις τους αλλά σημείωσε ότι έχουν εντοπίσει πολλές οχημοτοπομπές.

Η Μόσχα αρνείται τα πάντα.

Οι ρώσοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι στέλνουν ενισχύσεις οποιουδήποτε είδους στους αυτονομιστές παρά τις καταγγελίες του Κιέβου. Αυτό έχουν παραδεχτεί οι αυτονομιστές ωστόσο είναι ότι δέχονται εθελοντές από τη Ρωσία για να τους υποστηρίξουν.

Στα πλαίσια μιας εκεχειρίας που δε συνέβη ποτέ με αμφότερες τις πλευρές να καταγγέλλουν την άλλη για παραβίασή της,  η συγκυρία βρίσκεται στο σημείο όπου Μόσχα και Κίεβο παρουσιάζουν τελείως διαφορετικές πραγματικότητες. Αφενός το ΝΑΤΟ θα είχε σοβαρούς λόγους να θέλει να δημιουργήσει τεχνητή ένταση ακόμη και αν τα λεγόμενά του δεν ήταν αληθή, προκειμένου να θεμελιώσουν το ηθικό δικαίωμα να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Από την άλλη ο Πούτιν ακόμη και αν όντως στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό στην Ουκρανία, μπορεί ακόμη να αρνείται τα πάντα πίσω από το προστατευτικό κάλυμμα των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας των οποίων τον έλεγχο έχει χάσει το Κίεβο. Πάντως οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανέφεραν πομπή 43 στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή του Λουχάνσκ, χωρίς διακριτικά.

Εχθές το βράδυ και συγκεκριμένα στις 21.30 έγινε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, προκειμένου να εξεταστούν οι καταγγελίες ΝΑΤΟ και Κιέβου.

Σύντομα ο βουβός πόλεμος θα γίνει ηχηρός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατάφερε η Ρωσία σε συνεργασία με τη Δύση, να εμφανίσουν το ζήτημα ως πρόβλημα μεταξύ των ηγεσιών Ουκρανίας και Ρωσίας παίρνοντας το επίκεντρο από τη σύγκρουση Κιέβου και αυτονομιστών, ή τουλάχιστον να ταυτίσουν τα δύο μέτωπα, φέρνοντας το παιχνίδι σε ένα νέο διεθνές επίπεδο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων