Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Επεισόδια με την αστυνομία μετά τον θάνατο ενός μαύρου στο Λονδίνο

Έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, εκ των οποίων οι τέσσερις κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θύματος οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν το σύνθημα «Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν» (“Black Lives Matter”) κινήθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα του Forest Gate, στο Ανατολικό Λονδίνο, κοντά στο σημείο όπου συνελήφθη στις 15 Ιουνίου ο Εντίρ Φρεντερίκο Ντα Κόστα. Η οικογένειά του υποστηρίζει ότι ο 25χρονος πέθανε μετά την κακοποίησή του από αστυνομικούς.

Κάποιοι απ’ τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και επιδόθηκαν σ’ ένα όργιο καταστροφών, πετώντας τούβλα και διάφορα αντικείμενα κατά των αστυνομικών.Η αστυνομία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση γύρω στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, χωρίς να προβεί σε συλλήψεις.

Ο Ντα Κόστα έπεσε σε κώμα μετά τον άγριο, όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του, ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί βαριά τραύματα στη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι στις 15 Ιουνίου. Έξι μέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας διέταξε έρευνα για το θάνατό του. «Ο κ. Ντα Κόστα συνελήφθη από αστυνομικούς. Κατά τη σύλληψή του πιστεύεται ότι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βίβα και σπρέι πιπεριού», δήλωσε εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. «Ο κ. Ντα Κόστα ένιωσε άσχημα, του χορηγήθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες, εκλήθη ασθενοφόρο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Δυστυχώς στις 21 Ιουνίου ο κ. Ντα Κόστα απεβίωσε.»

Όμως, η νεκροψία που έγινε την Πέμπτη δεν έδειξε τραύματα στη σπονδυλική στήλη, που θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από αστυνομική βία. Παρά το πόρισμα του ιατροδικαστή το κίνημα “Black Lives Matter” στη Βρετανία οργάνωσε χθες τη διαδήλωση ζητώντας απαντήσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων