Χρονιά ολοκλήρωσης της εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα δικτύων οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων θα είναι το 2024. Στο τέλος του τρέχοντος έτους, το πεπαλαιωμένο χάλκινο δίκτυο επικοινωνιών θα ανήκει πλέον στο παρελθόν.
Ήδη οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις τους, ενώ και η ΔΕΗΔΕΗ -1,09% μπαίνει δυναμικά στο… παιχνίδι, εισάγοντας για πρώτη φορά, πέρα από την υπόγεια, και εναέρια οπτική ίνα, εκμεταλλευόμενη το εκτεταμένο δίκτυό της.
Τα συνολικά κονδύλια για έργα οπτικών ινών από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεπερνούν τα 560 εκατ. ευρώ από τις συνολικές επενδύσεις των περίπου 6 δισ. ευρώ που έχουν προαναγγείλει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για τα επόμενα τρία χρόνια.
Σήμερα οι συνδρομητές FTTH (Fiber to the Home) είναι περί τις 350 χιλ., δηλαδή η διείσδυση της υπηρεσίας είναι περίπου στο 7%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 30%. Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον οι μισές από τις συνδέσεις FTTH υλοποιήθηκαν με επιδότηση (κουπόνι) στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησηw ενώ σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί νέο κουπόνι.
Η ΔΕH
Η ΔEΗ έχει πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης 290 εκατ. ευρώ για την επένδυσή της στο δίκτυο οπτικών ινών. Μάλιστα προκήρυξε τη νέα φάση ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στην Αττική, αλλά και σε αρκετές περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος της ΔΕH με τη νέα φάση ανάπτυξης δικτύου είναι να φέρει οπτικές ίνες σε περίπου 500.000 κτίρια ανά την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός των κτιρίων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε 1,2 έως 1,3 εκατ. νοικοκυριά της χώρας.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕH αναμένεται να κοστίσει στην εταιρεία 170 εκατ. ευρώ και πρόκειται για τη β’ φάση του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών που θα φτάνει στα σπίτια (FTTH). Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕH φθάνει τα 680 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλύψει περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά.
Υπενθυμίζεται ότι η α’ φάση του επενδυτικού σχεδίου περιέλαβε οπτικές ίνες που θα φτάνουν σε περίπου 440.000 νοικοκυριά της Αττικής. Το έργο, ύψους 66 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.
Συνολικά, η ΔΕH στη φάση αυτήν προτίθεται να «ρίξει» 13.000 χλμ. οπτικής ίνας, που θα φτάνει σε περίπου 500.000 κτίρια, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 10.000 χλμ. κάθετων καλωδιώσεων, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν στο εσωτερικό των οικιών/επιχειρήσεων κ.λπ. Έτσι, το συνολικό μήκος της εγκατάστασης από τη ΔEΗ μπορεί να φτάσει στα 23.000 χλμ. οπτικών ινών.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, η υλοποίηση του έργου θα περιλαμβάνει οπτικές ίνες που θα τοποθετηθούν εναερίως (σε ποσοστό άνω του 85%), αλλά και υπογείως (σε ποσοστό 15%).
ΟΤΕ
Παρά την αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ από τη θέση του CEO του ομίλου, οι οπτικές ίνες αναμένεται να παραμείνουν προτεραιότητα και για τον Κώστα Νεμπή. Ο ΟΤΕ τρέχει πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και το 5G σε όλη τη χώρα.
Ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 93,75 εκατ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο περίπου 371.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε 12 περιοχές της χώρας (Αχαΐα, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Εβρος, Λάρισα, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Τρίκαλα και Ξάνθη) να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH έως το 2027, ενισχύοντας κατά συνέπεια και την ψηφιακή ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.
Πηγή euro2day.gr