Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Επέκταση της επιδότησης για ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Επέκταση των κυβερνητικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος στην ενέργεια προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στο 9μηνο του 2021 το διαθέσιμο εισόδημα πριν ή μετά τον πληθωρισμό του 9μηνου ήταν αυξημένο σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού, τον Μάιο και «πιο γενναία από την πρώτη» ενώ πρόσθεσε πως σε περίπου 15 ημέρες θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τον «νέο ΕΝΦΙΑ» και επιδίωξη είναι να αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Επισήμανε δε, ότι θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος στον κύριο και με την αλλαγή επί τα βελτίω των συντελεστών ο ΕΝΦΙΑ θα είναι «συνολικά (κατά 60-70 εκατ. ευρώ) μειωμένος κατά μόνιμο τρόπο για τους περισσότερους πολίτες».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι επιδίωξη είναι να ανοίξει τον Μάρτιο η πλατφόρμα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τηλεδιασκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (όπως ο ΕΦΚΑ κ.ά.), προκειμένου να ενσωματωθούν τα στοιχεία που διαθέτουν τον συγκεκριμένο μήνα. Ο φόρος θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, όπως και πέρυσι.

Παράλληλα, έως το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί από την ΑΑΔΕ και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις για τις «επιστρεπτέες προκαταβολές» (η επιστροφή των ποσών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχει μετατεθεί για τον Ιούνιο), ο υπουργός είπε ότι «θα αξιολογήσουμε το επόμενο διάστημα ανάλογα με την πορεία των κρίσεων».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων