Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Επερώτηση ΒΟΜΒΑ στη Βουλή για τα χρέη των κομμάτων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου κατέθεσαν επερώτηση βόμβα, προς τον υπουργό Οικονομικών και τον Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιομάτων, με την οποία ζητούν απάντηση στο πώς σκοπεύουν να εισπράξουν τα χρέη που έχουν τα δύο κόμματα, προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την πρώην Αγροτική Τράπεζα, η Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ.

Σε 250.000.000 ευρώ ανέρχονται αυτά τα χρέη σύμφωνα με το κείμενο της επερώτησης το οποίο επικαλείται ομολογίες των ίδιων των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα προκειμένου οι δύο βουλευτές να καταδείξουν το προκλητικό αυτών των χρεών, επιχειρούν να τα συγκρίνουν με κάποια άλλα νούμερα. Τις μισές απο τις 6.000 χιλιάδες αυτοκτονίες οι οποίες συνδέονται, σύμφωνα με την  Εθνική Στατιστική Αρχή, με τις συνέπειες των μνημονίων στο εισόδημα και την ποιότητα της ζωής των πολιτών αλλα και το 25% των μαθητών στα σχολεία της Αττικής οι οποίοι υποσιτίζονται, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Μάλιστα οι συντάκτες τις επερώτησεις, προκειμένου να δώσουν ακόμη πιο έντονο προκλητικό χαρακτήρα στα στοιχεία, επισημαίνουν και τις πολιτικές μετακινήσεις με την γνωστή πλέον τεθωρακισμένη λιμουζίνα, του κ Βενιζέλου ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλα και τα 170ευρώ την ημέρα που δεχόταν ο κ. Σαμαράς, ως έξοδα κίνησης όσο βρισκόταν στο εξωτερικό. Αυτά φυσικά είναι άσχετα με τα χρέη που έχουν τα κόμματα των δύο ανδρών, αλλά διατυπώνονται στην προσπάθεια να καταδειχθεί, μια συνολική προκλητική συμπεριφορά αυτού του μέρους του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Εκεί όμως που βρίσκεται το εκρηκτικό σημείο της ερώτησης είναι, στην ερώτηση των βουλευτων για τις νομικές δυνατότητες σε περίπτωση μη συμόρφωσης των αρχηγών των δύο κομμάτων. Αν μπορούν να δεσμευθούν οι περιουσίες των δύο αρχηγών ρωτούν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι είναι οι Σαμαράς και Βενιζέλος που ως προϊστάμενοι ευθύνονται για την κακοδιαχείρηση των οικονομικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αντί περαιτέρω σχολίων ακολουθούν οι επί μέρους ερωτήσεις της επερώτησης των Αθανασίου και Παναγούλη:

Παρακαλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να απαντήσουν:

Ποιο είναι το ακριβές ποσό που οφείλει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και σε ποιες Τράπεζες χρωστούν τα παραπάνω ποσά;

Με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν τα παραπάνω ποσά;

Με ποιο τρόπο σκοπεύει η Κυβέρνηση να διεκδικήσει την πλήρη εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων;

Ποιος είναι οι νομικές δυνατότητες αν δεν συμμορφωθούν οι κύριοι Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος; Υπάρχει το ενδεχόμενο να δεσμευτούν οι περιουσίες τους ώστε να μην χρεωθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες την κακοδιαχείριση των αρχηγών των κομμάτων της ανθρωπιστικής καταστροφής;

Να κατατεθούν στη Βουλή πλήρη αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων των παραπάνω κομμάτων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων