Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, ενός μείζονος προβλήματος το οποίο η ΕΕ αδυνατεί να αντιμετωπίσει από μόνη της, και ως προς την οποία ο ΟΗΕ αναμένει περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, είχαμε μια εξέλιξη κομβικής σημασίας την Κυριακή.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχοντας στραφεί προς την Τουρκία, η οποία συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ, κύριες πηγές των μεταναστευτικών ροών, συμφώνησαν μαζί της σε ένα οικονομικό πακέτο της τάξης των 3 δις. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Το κίνητρο πίσω από αυτή την ομολογουμένως μεγάλη και πολυσήμαντη διπλωματική νίκη της Τουρκίας, βρίσκεται το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει πολλά ευρωπαϊκά κράτη, από τον νότο μέχρι το βορρά και η επιδίωξη να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των προσφύγων που περνούν τα σύνορά τους καθημερινά.
Από την πλευρά της Τουρκίας, πέραν των € 3.000.000.000 που θα λάβει για να βοηθήσει τους πρόσφυγες σε αντάλλαγμα για την αναχαίτιση της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη, αυτή η συμφωνία θα της αποφέρει βαθύτερα οφέλη. Κι αυτό γιατί πλέον αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον της για την πολυπόθητη ένταξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι αξιώσεις της προς αυτή.
Αυτό που ήδη πέτυχε προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απαλλαγή από τη σχετική βίζα για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, εάν η Άγκυρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι των δύο μερών συμφώνησαν επίσης ότι θα θεσμοθετηθούν δύο σύνοδοι κορυφής κάθε χρόνο μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας από το 2016.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως η Τουρκία απέχει πολύ από τον πυρήνα της ενταξιακής διαδικασίας, διότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό της Άγκυρας ως προς το κράτος δικαίου, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι σαφές επομένως, ότι μπορεί η Τουρκία να προσέθεσε μια μεγάλη επιτυχία από πολιτικής και διπλωματικής άποψης στο ενεργητικό της, εντούτοις, η ΕΕ έχει θέσει ευθύς εξαρχής το πλαίσιο και τα όρια αυτής της συνεργασίας. Τόσο επί του παρόντος, όσο και σε μια φιλόδοξη ενδεχόμενη τουρκική ένταξη στους κόλπους της.
Πηγή
Euronews