Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Επιασαν δουλειά οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ -Τεστ για τον ιό στο Γαλάτσι

Πρώτη μέρα εφαρμογής του προγράμματος παροχής νοσηλευτικής φροντίδας από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σήμερα.

Οι πρώτες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται ήδη στον δρόμο, υλοποιώντας, έτσι, το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα ξεκινά από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου με περίπου 60 εργαζόμενους στον δήμο Γαλατσίου, ενώ οι κινητές μονάδες έχουν ήδη στελεχωθεί με νοσηλευτές και οδηγούς.

Στο Γαλάτσι οι πρώτοι έλεγχοι

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Οργανισμού, για την υλοποίηση του σχεδιασμού θα προσληφθούν συνολικά 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια, ενώ από τις συνολικά 500 μονάδες που προβλέπεται να δημιουργηθούν, έτοιμες είναι να ξεκινήσουν οι πρώτες 20.

Κοντοζαμάνης: Προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες
Μιλώντας την Κυριακή για το πρόγραμμα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος, ξεκινά η υλοποίηση του.  «Είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Όπως είπαμε αφορά 500 ομάδες οι οποίες για να στελεχωθούν χρειάζονται 500 νοσηλευτές, 500 οδηγούς και άλλα 100 άτομα για τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Η διαδικασία των προσλήψεων έχει ήδη ξεκινήσει», σημείωσε. 

Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι οι κινητές μονάδες θα προχωρούν σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης κορωνοϊού και σε δεύτερο στάδιο, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης θα γίνεται και έλεγχος αντισωμάτων. «Βασικός στόχος είναι να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να βοηθήσουν στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Να πω ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί, επομένως είμαστε σε ετοιμότητα, είμαστε σε επαγρύπνηση προκειμένου να δούμε την διασπορά της νόσου και πως επιδημιολογικά από δω και πέρα συμπεριφέρεται η νόσος στο σύνολο του πληθυσμού», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Κοντοζαμάνης, εξηγώντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενώ οι κινητές μονάδες θα πηγαίνουν αρχικά σε δομές όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες  όπως είναι οι προγεννητικές δομές, όπως είναι οι φυλακές και τα γηροκομεία.

Βήμα-βήμα πώς γίνεται ο έλεγχος από τις κινητές μονάδες
Τα στελέχη του ΕΟΔΥ βρίσκονται στον χώρο και ακολουθεί η διαδικασία της δειγματοληψίας. Αφού έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία με όλα τα μέτρα ασφαλείας, στη συνέχεια ακολουθεί η λήψη δείγματος για έλεγχο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων