Ενα απίστευτο κύκλωμα φοροδιαφυγής, το οποίο «φρόντιζε» αποδείξεις πωληθέντων αγαθών από 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ στο 1/10 της αξίας τους, όταν οι καταναλωτές πλήρωναν με μετρητά αποκάλυψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τη συνδρομή της ελληνικής Αστυνομίας.
Ενας Ελληνας και δυο Κινέζοι υπήκοοι, κάτοικοι Σλοβακίας, προμήθευαν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις με το παράνομο λογισμικό, το οποίο έσβηνε σε ποσοστό 90% την αξία της απόδειξης που διαβιβαζόταν στην ΑΑΔΕ σε σχέση με την απόδειξη που έπαιρνε στα χέρια του ο καταναλωτής όταν πλήρωνε με μετρητά.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ορισμένες από αυτές τις 287 επιχειρήσεις έχουν 10 ή και 15 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, είχε στηθεί μια «μηχανή» κλοπής ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος μεγάλων διαστάσεων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε μετά από επιχείρηση της ΑΑΔΕ με την κωδική ονομασία «Χάρτινος Δράκος».
Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι μετά από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες, το QR των αποδείξεων που είχαν λάβει ήταν πλαστό.
Με διασταύρωση στοιχείων και χρήση σύγχρονων μέσων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ δεν άργησαν να διαπιστώσουν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, για απόδειξη 99 ευρώ, έστειλε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελνε απόδειξε 2,1 ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τις 27 μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου όπου έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, σε δείγμα 227 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ εσόδων 3 εκατ. ευρώ. Αγνωστο παραμένει, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κύκλωμα, καθώς η δράση του φαίνεται να ανατρέχει έως το 2021.
Στην υπόθεση για το παράνομο λογισμικό έχει ομολογήσει ο ένας Κινέζος υπήκοος, ότι έναντι οικονομικής αμοιβής, προμήθευε επιχειρήσεις με αυτό, ενώ στην υπόθεση έχει επέμβει εισαγγελέας.
Στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής προστίμων και διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητάς τους, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.
Οπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, όσοι διαπράττουν φοροδιαφυγή, μικρή ή μεγάλη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο «χάρτινος δράκος» τους έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης.