Η Επίδαυρος χτισμένη, κατά πως πιστεύεται, από τον Πολύκλειτο το 340 π.Χ έμελλε να αποτελέσει το προπύργιο του ελληνικού θεάτρου και να ξεχωρίζει για αιώνες. Βρισκόμαστε στο 2013 μ.Χ και άνθρωποι από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο παρακολουθούν τις παραστάσεις που συνεχίζουν να ανεβαίνουν. 13.000 θεατές κάθε χρόνο απολαμβάνει την πρωτοφανή ακουστική της και την αρμονική αρχιτεκτονική της, κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό της Αργολίδας.
Στα πλαίσια των φετινών Επιδαύριων θα ανέβουν 8 συνολικά παραστάσεις: δύο αρχαίες τραγωδίες, ένα σατυρικό δράμα, τρεις κωμωδίες, καθώς και μια πειραματική παράσταση με αποσπάσματα των τριών τραγικών και σύγχρονης ποίησης.
Στις 5 και τις 6 Ιουλίου, θα απολαύσουμε τον Γιώργο Κιμούλη ως Μήδεια. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος θα σκηνοθετήσει ακόμα τους Νούσια, Παπασπηλιόπουλο και Βακούση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του ευριπίδειου αριστουργήματος.
Στις 12 και 13 του ίδιου μήνα, Ο Διονύσης Σαββόπουλος θα παρουσιάσει, από τη θέση του σκηνοθέτη και του συνθέτη του Πλούτου, της γνωστής και εξαιρετικά επίκαιρης κωμωδίας του Αριστοφάνη. Μερικές μέρες μετά, 19 και 20 Ιουλίου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επανέρχεται στην αρχαία ορχήστρα με τη «Σαμία» του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη.
Η τρίτη κωμωδία, αριστοφανική κι αυτή, ανεβαίνει 26 και 27 Ιουλίου με τη συμμετοχή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Την «Ειρήνη» σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης και πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Ο μήνας Αύγουστος περιλαμβάνει «βαρύτερο» ρεπερτόριο. Και συγκεκριμένα, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και πρωταγωνιστές το Νίκο Καραθάνο και το Δημήτρη Πιατά (στις 2 και 3 Αυγούστου). Συνεχίζει με τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με Άννα Μάσχα και Φιλαρέτη Κομνηνού στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (9 και 10 Αυγούστου).
Τέλη μήνα, στις 23 και τις 24, παρουσιάζονται οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠεΘε Πάτρας, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Στο κλασικό έργο θα απολαύσουμε την Άννα Κοκκίνου ως Εκάβη, την Κατερίνα Διδασκάλου ως Ελένη και τη Κόρα Καρβούνη ως Αθηνά.
Πριν τις Τρωάδες, όμως, στις 17 Αυγούστου, μια θεατρική γιορτή πρόκειται να συνδυαστεί με τις γιορτινές μέρες του Δεκαπενταύγουστου. Πρόκειται για τη θρυλική λαϊκή τραγωδία «Γκόλφω» του Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.
Για το κλείσιμο των Επιδαυρίων, την 31η Αυγούστου, η ερευνητική ομάδα «Χώρος» του Σίμου Κακάλα προτείνει μια πειραματική παράσταση, βασισμένη σε σπαράγματα των τριών τραγικών και αποσπάσματα από το «Σύσσημον» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Ένα καλοκαίρι με άρωμα πολιτισμού και τέχνης ανοίγεται μπροστά μας, με τη γνωστή «ελληνική συνταγή» που συνδυάζει γέλιο και δάκρυ. Ό, τι πρέπει για να… μην ξεχνιόμαστε, την ώρα της πολυπόθητης απόδρασης από το κλεινόν άστυ.