Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο πόλεμος στη Συρία έχει καταστρέψει τη γεωργική υποδομή της χώρας και έχει προκαλέσει φραγμούς στο κρατικό σύστημα που παρέχει στους αγρότες σπόρους και αγοράζει τις καλλιέργειές τους, οξύνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση σε μια χώρα που αγωνίζεται να παράγει αρκετό σιτάρι για να θρέψει το λαό της.
Η κρατική έλλειψη σε βασικά αποθέματα σίτου επιδεινώνεται. Η έκταση της γης που έχουν σπαρθεί με δημητριακά – που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ψωμιού – και με κριθάρι παρουσιάζει πτώση και πάλι φέτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Η βορειοανατολική επαρχία της Hasaka, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής σιταριού της χώρας έχει αποτελέσει πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ της κουρδικής πολιτοφυλακής, που υποστηρίζεται από τις υπό αμερικανική ηγεσία αεροπορικές επιδρομές, και το Ισλαμικό Κράτος.
Οι υποδομές στον τομέα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των αρδευτικών καναλιών και των αποθηκών σιτηρών, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον FAO. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης των κρατικών αποθεμάτων σε σπόρους έχουν επίσης υποστεί ζημιά σε όλη την επικράτεια, γι ‘αυτό και έχει διανεμηθεί μόνο ένα δέκατο των 450.000 τόνων σπόρων που χρειάζονται οι αγρότες για να καλλιεργήσουν τη γη τους αυτή τη σεζόν.
Οι αγρότες από την πλευρά τους, αγωνίζονται επίσης να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά έτσι ώστε να μπορούν να πωληθούν και να διανεμηθούν στον πληθυσμό.
Πιο συγκεκριμένα, η σύγκρουση οδήγησε τον αριθμό των κέντρων συλλογής σιτηρών σε πτώση από 31 σε 22 το 2015, και περίπου 140 πριν από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Γενικό Οργανισμό για την Επεξεργασία και Εμπορία Δημητριακών (Hoboob), την κρατική αρμόδια υπηρεσία.
Οι καταστροφές στο γεωργικό σύστημα υποδηλώνουν ότι η Συρία ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα προκειμένου να θρέψει τους κατοίκους της για πολλά χρόνια μετά από τον όποιο τερματισμό των εχθροπραξιών, ενώ χρειάζεται ένα σημαντικό επίπεδο διεθνούς βοήθειας, συμπληρώνει ο FAO.
Έχει σημαντικό αντίκτυπο στις φυτεύσεις, η έκταση της γης που έχει σπαρθεί με σιτάρι και το κριθάρι για την περίοδο 2015-2016 ανήλθε σε 2.160.000 εκτάρια, κάτω από 2.380.000 εκτάρια η προηγούμενη σεζόν και 3.125.000 το 2010, πριν από τον πόλεμο, και περίπου τα δύο τρίτα της περιοχής καλύπτονται από την κυβέρνηση, είπε ο FAO.
Η ειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι αρχικές της πληροφορίες προέρχονται από κυβερνητικές πηγές της Συρίας. Η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία για το 2015/16.
Παράλληλα, το υπουργείο Γεωργίας δεν ανταποκρίθηκε ακόμη για κάποιο σχόλιο σχετικά με τα δημοσιευμένα στοιχεία. Μια κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι οι πληροφορίες για τις καλλιέργειες της περιόδου 2015/16 δεν είναι ακόμη έτοιμες για δημοσίευση.
«Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι οι διακυμάνσεις από το ένα έτος στο άλλο, είναι η ανησυχητική γενική πτωτική τάση», κατέληξε ο Eriko Hibi, κύριος εκπρόσωπος του FAO για τη Συρία.
Πηγή: Reuters