Επιδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ολλανδίας προκειμένου οι δήμοι της χώρας να δημιουργήσουν χωριά και περιοχές που θα λειτουργούν χωρίς φυσικό αέριο.
Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος ενός δοκιμαστικού προγράμματος, στο οποίο επιλέχθηκαν συνολικά 19 δήμοι μεταξύ 71 υποψηφίων – αποτέλεσμα που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον σε δημοτικό επίπεδο, σύμφωνα με το υπουργείο. Το πρόγραμμα γειτονιών χωρίς φυσικό αέριο (PAW) βρίσκεται πλέον στο δεύτερο του στάδιο. Πλέον, οι δήμοι αποκτούν γνώσεις και εμπειρία σχετικά με το πώς να απαλλάξουν τις υπάρχουσες γειτονιές από ορυκτά καύσιμα με προσιτό τρόπο. Στην πραγματικότητα, όλοι οι ολλανδικοί δήμοι κάνουν σχέδια για μετάβαση χωρίς φυσικό αέριο και ορισμένοι έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούν το πλάνο.
Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή και μέχρι το το 2030 να καταστούν περίπου 1,5 εκατ. σπίτια πιο βιώσιμα. Το πρόγραμμα εστιάζει στην εκπαίδευση του πως οι γειτονιές μπορούν να οργανωθούν και να λειτουργούν δίχως φυσικό αέριο. Αυτό απαιτεί τη δημιουργία πραγματικών σπιτιών και άλλων κτιρίων χωρίς φυσικό αέριο μέσω μιας προσέγγισης που θα προσανατολίζεται στις γειτονιές. Μέσα στο PAW, περίπου 50.000 σπίτια και άλλα κτίρια αναμένεται να καταστούν πιο βιώσιμα.
Σε αυτό το διακυβερνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν το Υπουργείο Εσωτερικών και Σχέσεων Βασιλείου, το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλίματος, η Ένωση Ολλανδικών Επαρχιών, η Ένωση Πλωτών Υδάτων και η Ένωση Ολλανδικών Δήμων. Όλοι οι παραπάνω φορείς συνεργάζονται για να παρέχουν στους δήμους και τους ενδιαφερόμενους την υποστήριξη στη μετάβαση χωρίς φυσικό αέριο.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος συμμετείχαν 27 δήμοι. Αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018. Πλέον, αναμένεται η ένταξη 19 ακόμα Δήμων. Το ποσό που θα εκταμιεύσει για την επιχορήγηση η κυβέρνηση της Ολλανδίας φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του themayor.eu, οι νέοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα συμβάλλουν στην ποικιλία του προγράμματος μέσω των τεχνικών θέρμανσης και τους τύπους γειτονιών και οικειών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεγάλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και το Γκρόνινγκεν, αλλά και μεσαίες και μικρού μεγέθους πόλεις.
Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα έρθει νέος γύρος τεστ το 2021 το οποίο θα έχει ως βάση την αξιολόγηση που θα γίνει στο τρέχον στάδιο του έργου.
Τέλος, αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις λύσεις βήμα-προς-βήμα που επιτρέπουν την εξοικονόμηση υψηλών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.