Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη σούπερ παντοφοβική υφή επιφάνειας, η οποία μπορεί να απωθήσει από πάνω της οποιοδήποτε υγρό, άσχετα από το υλικό που αυτή είναι κατασκευασμένη.
Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου UCLA του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσανγκ-Τζιν Κιμ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών, ανέφεραν ότι η καινοτομική επιφάνεια μπορεί να έχει διάφορες βιομηχανικές και βιοϊατρικές εφαρμογές.
Θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, μελλοντικά να επιβραδύνει τη διάβρωση και έτσι να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής διαφόρων τμημάτων εξοπλισμού σε εργοστάσια (χημικά, ηλεκτροπαραγωγής κ.α.), σε ηλιακούς συλλέκτες, σε μαγειρικά σκεύη κ.λπ.
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί διάφορα υδροφοβικά υλικά, που απωθούν τα υγρά από πάνω τους, χωρίς να μουσκεύουν. Όμως η δημιουργία ενός πραγματικά παντοφοβικού υλικού, που θα απωθεί οποιοδήποτε υγρό, για παράδειγμα τα φθοριωμένα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως για την ψύξη των ηλεκτρονικών συσκευών.
Η νέα επιφάνεια για πρώτη φορά διαθέτει χαρακτηριστικά πραγματικής «παντοφοβικότητας», κάτι που ποτέ έως σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί σε τεχνητό ή φυσικό αντικείμενο. Η ικανότητα αυτή της επιφάνειας βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες της υφής της στη νανοκλίμακα και όχι στις χημικές ιδιότητες του υλικού από το οποίο η επιφάνεια αποτελείται.
Το τελικό αποτέλεσμα, όπως έδειξαν τα πειράματα, είναι ότι κανένα υγρό (νερό, λάδι, διαλυτικά κ.α.) δεν κολλάει σε καμία επιφάνεια (μεταλλική, πλαστική, γυάλινη κ.α.), καθώς οι σταγόνες του γλιστρούν από πάνω της.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η παντοφοβική επιφάνεια θα μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό στο εξωτερικό περιβάλλον, π.χ. σε ένα κτίριο ή όχημα, καθώς η υφή της που της χαρίζει τις θαυματουργές ιδιότητές της, δεν διαβρώνεται ούτε από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, ούτε από τις ακραίες θερμοκρασίες. Επίσης, θα είναι κατάλληλη για βιολογικές και ιατρικές εφαρμογές στο εσωτερικό ενός οργανισμού, επειδή δεν διαβρώνεται ούτε από τα σωματικά υγρά. Οι ερευνητές έχουν ήδη καταθέσει τη σχετική εμπορική πατέντα για την κατοχύρωση της εφεύρεσής τους.