Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες πολέμησαν μεταξύ τους σε διάφορα μέρη της Συρίας την Κυριακή, επιδιώκοντας προφανώς να ενισχύσουν τις θέσεις τους ως προς την επερχόμενη συμφωνία εκεχειρίας που οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσαν ότι θα τηρήσουν, αν και με μεγάλες επιφυλάξεις.
Οι ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού απευθύνθηκαν εγγράφως στις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία, αναφέροντας ότι ενώ σκοπεύουν να «συνεργαστούν» στη βάση της κατάπαυσης πυρός και της άρσης των συγκρούσεων, ανησυχούν ότι αυτή θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο τη συριακή κυβέρνηση.
«Ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας υπηρετεί το καθεστώς, δεν ασκεί πίεση πάνω του και δεν εξυπηρετεί το λαό της Συρίας», δήλωσε ο Zakaria Malahifji της αντάρτικης ομάδας Fastaqim, με έδρα το Χαλέπι.
Παρά το γεγονός ότι στην επιστολή προς τις ΗΠΑ δεν αναφερόταν ρητά ότι οι ομάδες θα τηρήσουν την άρση των συγκρούσεων, δύο αντάρτες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα του κειμένου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τόνισαν ότι θα σεβαστούν την κατάπαυση πυρός, όταν αυτή τεθεί σε ισχύ το βράδυ της Δευτέρας.
Όμως, σύμφωνα με την επιστολή, οι αντάρτικες ομάδες ανησυχούν για την απουσία μηχανισμών επιβολής της συμφωνίας μη χρήσης βίας, την έλλειψη πρόβλεψης για τις πολιορκούμενες περιοχές, καθώς και για τη δυνατότητα να υπερίπτανται μαχητικά αεροσκάφη μέχρι και εννέα ημέρες αφότου η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.
Από την πλευρά της, η σκληροπυρηνική ισλαμική αντάρτικη ομάδα της Ahrar al-Sam, η οποία ασκεί μεγάλη επιροή στην περιοχή, εξέδωσε ανακοινωθέν αργά το βράδυ της Κυριακής, επιτιθέμενη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αποφεύγοντας όμως να παραδεχθεί ότι δεν θα συμμορφωθεί με τους όρους της.
Σε κάθε περίπτωση ορισμένα παρατηρητήρια για τον πόλεμο στη Συρία ανέφεραν συγκρούσεις γύρω από το Χαλέπι και τη Δαμασκό, ενώ οι πιέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στα βορειοδυτικά ορεινά και των ανταρτών στα νοτιοδυτικά, καταδεικνύουν μια προσπάθεια να βελτιστοποιήσουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές τις θέσεις τους, πριν από τη θέση σε ισχύ της άρσης των εχροπραξιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο πενταετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό 11 εκατομμυρίων, γεγονός που έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και την οργάνωση τζιχαντικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο.
Υπογραμμίζοντας τον παγκόσμιο αντίκτυπο του πολέμου, ο Σύρος Πρόεδρος Bashar al-Assad υποστηρίζεται από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης και σιίτες αντάρτες από το Ιράκ και τον Λίβανο, ενώ αντίθετα, οι αντάρτες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου.
Παράλληλα, προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες δεν κατάφεραν τίποτα παραπάνω από την κατάρρευσή τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν τον Άσαντ και τους συμμάχους του ότι επιτέθηκαν σε αντιπολιτευτικές ομάδες αλλά και άοπλους πολίτες.
Η κυβέρνηση της Συρίας δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποιο επίσημο σχόλιο σχετικά με την εκεχειρία, εντούτοις τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά σε κυβερνητικές εγκρίσεις σε αυτή τη βάση. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Ιράν χαιρέτισε την επερχόμενη συμφωνία την Κυριακή.
Πηγές: Reuters, AFP