Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, με την τουρκική προεδρία να ανακοινώνει πως συζητήθηκε το θέμα με τα ουκρανικά σιτηρά, οι διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά ζητήματα.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία, για να προμηθευτεί η Άγκυρα το αντιαερoπορικό σύστημα SAMP-T, ενώ ζήτησε να έχει και την τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζει ιταλογαλλική κοινοπραξία.
Ακόμη, ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Μακρόν για τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών από ένα κέντρο συντονισμού που θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα διευθύνεται από αξιωματούχους της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.
Σημειώνεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην τετραμερή συνάντηση της Κωνσταντινούπολης που είχε στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που έχει μπλοκάρει η Ρωσία, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για επισιτιστική κρίση.
Ουκρανία και Ρωσία έδειξαν ότι μπορούν να συζητήσουν, αλλά «για την ειρήνευση έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.
Η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και ενός κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων αυτών με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο από τη ρωσική, όσο και από την ουκρανική πλευρά.
Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου 3,5 ώρες.
Η τετραμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε περίοδο κατά την οποία οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξάνονται, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή σιτηρών στον κόσμο, υποδαυλίζει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.
Η Τουρκία έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες εδώ και εβδομάδες για την επανάληψη των παραδόσεων σιτηρών. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, 20 εμπορικά πλοία περιμένουν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και θα μπορούσαν να φορτωθούν γρήγορα με ουκρανικά σιτηρά.