Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Επικριτικός ο ΟΗΕ για τους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτική συμμαχία που επιχειρεί στην Υεμένη έχει επικριθεί από τον ΟΗΕ σχετικά με τον αριθμό των αμάχων θυμάτων και την καταστροφή των υποδομών εντός της χώρας που έχει προκαλέσει.

Τα επικριτικά σχόλια προήλθαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια συνεδρίασή του για την Υεμένη μετά από μήνες.

Ο Zeid Ra’ad Al-Hussein, Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Έχω παρατηρήσει με ιδιαίτερη ανησυχία τη συνέχιση των βαρέων χερσαίων και εναέριων βομβαρδισμών σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση αμάχων, καθώς και την τέλεση της καταστροφής των μη στρατιωτικών υποδομών, ιδίως νοσοκομείων και σχολείων από όλα τα μέρη της σύγκρουσης, παρόλο που ένα μεγάλο μέρος φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούνται από τις συμμαχικές δυνάμεις».

Η Σαουδική Αραβία παρενέβη στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη τον περασμένο Μάρτιο, δημιουργώντας έναν αραβικό συνασπισμό με σκοπό την αποκατάσταση της κυβέρνησης που ανατράπηκε από τους αντάρτες Houthi, συμμάχους του Ιράν.

Η διαμεσολαβούμενη από τον ΟΗΕ κατάπαυση πυρός που υποτίθεται ότι θα άρχιζε στις 15 Δεκεμβρίου, έχει παραβιαστεί κατ ‘επανάληψη.

Να αναφερθεί ότι ένας δεύτερος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2016.

Πηγή
Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων