Τέσσερα θα είναι τα κριτήρια που, βάσει του νέου πλαισίου που θα φέρει προσεχώς προς δημόσια διαβούλευση το υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή προϊσταμένων.
Οι τέσσερις αυτές ομάδες μοριοδότησης είναι:
α. Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης,
β. Μοριοδότηση βάσει εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης,
γ. Μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης και
δ. Μοριοδότηση βάσει συνέντευξης – αναμένεται να προστεθεί και η εξέταση των υποψηφίων σε ένα δομημένο σενάριο υπηρεσιακής κρίσης, επιλεγμένο από τράπεζα θεμάτων του ΕΚΔΔΑ – διαδικασία που θυμίζει σκέλος της εξέτασης των υποψηφίων για την ΕΣΔΔΑ.
Διαφορετική βαρύτητα θα δοθεί στα κριτήρια ανά κατηγορία θέσης ευθύνης (π.χ. μεγαλύτερο βάρος θα έχουν για τους προϊσταμένους τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ενώ για τους διευθυντές τα τυπικά προσόντα).
Την επιλογή θα υλοποιεί το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής, το οποίο θα διεξάγει και την προβλεπόμενη δομημένη (λυσιτελή) συνέντευξη από τη δεξαμενή θεμάτων του ΕΚΔΔΑ.
Προσόντα
Τις θέσεις ευθύνης στο νέο σύστημα θα μπορούν να καταλαμβάνουν υπάλληλοι που:
α) έχουν διατελέσει τουλάχιστον για έναν χρόνο γενικοί διευθυντές,
β) έχουν ασκήσει διευθυντικά καθήκοντα για τουλάχιστον τρία χρόνια,
γ) διαθέτουν υψηλά τυπικά προσόντα και έχουν ασκήσει δέκα χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και
δ) έχουν δεκαοχτώ χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.
Προθεσμίες
Έως το τέλος του 2016, με τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει το υπουργείο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις νέων προσώπων σε όλες τις θέσεις ευθύνης. Αυτό, τουλάχιστον, απαιτεί το Τρίτο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που καταγράφονται στο νόμο 4336/2015 :
– έως τον (Οκτώβριο του 2015), θα επανεξετάσουν και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την επιλογή διευθυντικών στελεχών (βασικό παραδοτέο). Η επιλογή διευθυντικών στελεχών θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016, με επιλογή Γενικών Διευθυντών έως τον Δεκέμβριο του 2015 και Διευθυντών έως τον Μάιο του 2016. Η μεταρρύθμιση θα βασίσει την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών στην αξία και τις ικανότητές τους, με αποσύνδεση της τεχνικής εφαρμογής από τις πολιτικές αποφάσεις, ενώ θα τροποποιήσει επίσης το καθεστώς των Γενικών Γραμματειών και άλλων ανώτατων κλιμακίων διοίκησης στους δημόσιους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων, με σκοπό την αποπολιτικοποίηση και την βελτίωση της θεσμικής μνήμης και, παράλληλα, την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της ορθής εκχώρησης εξουσιών,