Την ανάγκη καθιέρωσης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έστω και προαιρετικά, μέσω της λειτουργίας της ψηφιακής κάλπης «ΖΕΥΣ», αλλά και τη δυνατότητα της «επιστολικής ψήφου» κατά τις επερχόμενες επιμελητηριακές εκλογές, ζητά με επιστολή του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα, το ΕΒΕΠ αξιολογώντας την οικονομική σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για την επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, της Δυτικής Αττικής, της Λαυρεωτικής και βεβαίως των νησιών του Σαρωνικού, ενημέρωσε πως προχωρά, σε εφαρμογή των νέων διατάξεων της επιμελητηριακής νομοθεσίας, στην ίδρυση Αγροδιατροφικού τμήματος, με στόχο την υπεύθυνη αντιπροσώπευση και ενίσχυση των κλάδων του πρωτογενούς τομέα, όπως της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, συμβάλλοντας δυναμικά στην τόνωση της εξωστρέφειας της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. και η οποία απεστάλη στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ κοινοποιήθηκε στο προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, το ΕΒΕΠ, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο που καταδεικνύει τη σημασία ενίσχυσης και διεύρυνσης του εκλογικού σώματος και την άρση κάθε μορφής εμποδίου στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου στις εκλογές, εν γένει, προτείνει όπως, στα επιμελητήρια που επιθυμούν συμπληρωματικά ή και εναλλακτικά, εφ’ όσον δεν καθίσταται δυνατή άμεσα η έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος από το άρθρο 73 του Ν. 4497/2017 για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, να παρέχεται η δυνατότητα «επιστολικής ψήφου» στις επιμελητηριακές εκλογές.
Επιπροσθέτως, το επιμελητήριο σημειώνει ότι οι εκλογές αυτές πρέπει να συμπέσουν χρονικά με τις εκλογές των επιμελητηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν προσδιοριστεί να διεξαχθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών, έως και το φθινόπωρο του 2024. Κύριο ζητούμενο, όπως επισημαίνει στην επιστολή του κ. Κορκίδης, σε κάθε εκλογική διαδικασία είναι η αύξηση της συμμετοχής και της αντιπροσωπευτικότητας, καθώς και η διευκόλυνση των εκλογέων, ώστε, με όρους μυστικότητας και συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, να διευκολύνονται οι εκπρόσωποι των εταιρειών-μελών των επιμελητηρίων της χώρας να ψηφίσουν από τις επιχειρήσεις τους.
«Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, να άρει τα πρακτικά εμπόδια που είχαν οι εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδος. Το ΕΒΕΠ ζητά, λοιπόν, από τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία να πράξουν το ίδιο στις επιμελητηριακές εκλογές του 2024, δίνοντας τη δυνατότητα της επιχειρηματικής και προσωπικής επιλογής με την αξιοποίηση του νόμου της επιστολικής ψήφου» καταλήγει η επιστολή.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ