Το βρετανικό Foreign Office παρά τις αντιδράσεις της Κυπριακής κυβέρνησης επιμένει να χαρακτηρίζει την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ως «περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας» και να καλεί την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας για δεύτερη φορά τη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.
Σε επίσημη δήλωση προς το ΚΥΠΕ, το Foreign Office αναφέρει, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία. Θα θέλαμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται».
Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις, προστίθεται στη δήλωση, «όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης και Αμερικής στις 14 Μαΐου, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε αυτή την περιοχή».
Η δήλωση κλίνει ελαφρά υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς προστίθεται ότι η Βρετανία εξακολουθεί «επίσης να αναγνωρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».
Την Τετάρτη ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, προχώρησε σε διάβημα προς το Foreign Office με αφορμή τις δηλώσεις Ντάνκαν, ενώ και ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος βρέθηκε σε εκδήλωση στο Λονδίνο αναφερόμενος στις τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασε: «Η περιοχή στην οποία προσπαθεί να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία είναι 37 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κύπρου. Διερωτώμαι αν μπορεί ο οποιοσδήποτε, υπό αυτές τις περιστάσεις και μέσω της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να θεωρήσει αυτή την περιοχή, 37 ναυτικά μίλια από την ακτή, διαφιλονικούμενη περιοχή».
Ο κύπριος υπουργός Ενέργειας επεσήμανε επίσης ότι η παρούσα «δεν είναι ασφαλώς η πρώτη τουρκική πρόκληση που έχουμε αλλά είναι με διαφορά η σοβαρότερη».
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διπλωματικές πηγές, από το Foreign Office, ισχυρίζονται ότι η διευκρινιστική δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το βρετανικό Υπουργείο θα έπρεπε να θεωρείται επαρκώς ξεκάθαρη ως προς την επίσημη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα. Υποστηρίζουν δε ότι από τη στιγμή που για την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι θα κάνει γεωτρήσεις δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία οριοθέτησης, τότε συνεπάγεται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι η κυριαρχία στην περιοχή είναι «υπό αμφισβήτηση».
Οι αντιδράσεις ωστόσο για τις τοποθετήσεις συνεχίστηκαν και με επιστολές από Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι καλούν το Foreign Office να καταστήσει σαφές ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Ο Εργατικός βουλευτής Φάμπιαν Χάμιλτον δηλώνει μάλιστα «σοκαρισμένος» από την απάντηση του υπουργού Ευρώπης στο ερώτημα περί της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η αναφορά σε περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας «μοιάζει να υπονομεύει την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους».