Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
O Κινέζος προέδρος Xi Jinping και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe συναντήθηκαν στο Πεκίνο για τις πρώτες επίσημες συνομιλίες τους από το 2012, σηματοδοτώντας ένα μεγάλο διπλωματικό επίτευγμα μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων αναφορικά με τις ανταγωνιστικές εδαφικές αξιώσεις στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας.
Ο Abe έφτασε στο Πεκίνο, μαζί με μια σειρά άλλων παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού με τον τίτλο «Συνάντηση οικονομικών ηγετών».
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, και ο πρωθυπουργός Abe είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Xi τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με στόχο την πρόληψη των συγκρούσεων στη θάλασσα, μετά από την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τις αντικρουόμενες αξιώσεις σε μια σειρά από ακατοίκητα νησιά της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας.
Αλλά ένας Ιάπωνας αξιωματούχος δήλωσε ότι τα νησιά δεν αναφέρθηκαν ξεχωριστά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Σε κάθε περίπτωση, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κάνει σχόλια για τη συνάντηση.
Είναι γνωστό βέβαια ότι από το 2012, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν παγώσει εξαιτίας του ζητήματος των νήσων. Παράλληλα, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κατά καιρούς κλιμακωθεί τόσο ώστε παρατηρητές εξέφραζαν ανησυχίες για πιθανό ξέσπασμα ένοπλων συγκρούσεων. Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν διστάσει να χαρακτηρίσουν επανειλημμένα τον Abe μιλιταριστή.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το 2012, ξέσπασαν ταραχές με φόντο το αντι-Ιαπωνικό πνεύμα σε ολόκληρη την Κίνα, ενώ σε ορισμένες πόλεις, οι διαδηλωτές έκαψαν ιαπωνικά αυτοκίνητα και κατέστρεψαν ιαπωνικής ιδιοκτησίας βιτρίνες.
Ο Abe είπε πριν από το ταξίδι ότι ελπίζει να βελτιώσει τις σχέσεις με την «επιστροφή στο αρχικό πνεύμα της αμοιβαίας επωφελούς στρατηγικής σχέσης», σύμφωνα με την Japan Times. «Η επιθυμία μου είναι να βελτιώσω τις σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας, και η επιθυμία μου αυτή δεν έχει αλλάξει από το 2006, κατά τη διάρκεια της πρώτης μου διοίκηση», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Abe δήλωσε στη Washington Post: «Η σχέση Κίνας-Ιαπωνίας είναι μία από τις πιο σημαντικές διμερείς σχέσεις. Σε ό, τι αφορά την οικονομία, έχουμε μια αδιαχώριστη σχέση. Επειδή είμαστε γείτονες, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Αλλά επειδή εμείς έχουμε τα προβλήματα, θα πρέπει να έχουμε ένα διάλογο μεταξύ μας δίχως να τεθούν προϋποθέσεις.»
Ωστόσο, ο Abe δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Ιαπωνία θα αλλάξει τη θεμελιώδη στάση της σχετικά με τα νησιά. Παράλληλα, το Πεκίνο ερμήνευσε την επίσκεψη του Abe στο ιερό για τους πεσόντες του πολέμου τον Δεκέμβριο του 2013, ως σύμβολο στρατιωτικής επιθετικότητας και μια άρνηση να αναγνωρίσει την κτηνωδία της κατοχής της Κίνας, της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο ο χρόνος θα αποδείξει εάν όντως θα υπάρξει βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο ισχυρών κρατών της Ασίας.
Πηγές
The Guardian
The Washington Post
The Diplomat