Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
Ο Choe Ryong-hae, ο οποίος φαίνεται να έχει ανακτήσει την ιδιότητά του ως το «νούμερο 2» της Βόρειας Κορέας, έφυγε για τη Ρωσία, τη Δευτέρα ως ειδικός απεσταλμένος του Kim Long-Un προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανέφερε το Associated Press από την Πιονγκγιάνγκ.
Πολλοί σημαντικοί αξιωματούχοι συνοδεύουν τον Choe στο ταξίδι του, συμπεριλαμβανομένου του Kim Kye Gwan, πρώτου αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, του Νο Kwang Chol, Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, και του Ri Yong Chol, αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας.
Ο Choe αναμένεται να μείνει στη Ρωσία μέχρι και την 24η Νοεμβρίου, επισκεπτόμενος τη Μόσχα, το Καμπαρόφσκ και το Βλαδιβοστόκ. Αναμένεται να συζητήσει τις σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων για τη βελτίωση του πολιτικού διαλόγου, την τόνωση του εμπορίου και την οικονομική συνεργασία. Ο Choe αναμένεται επίσης να συζητήσει την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και τη Βορειοανατολική Ασία με τους Ρώσους ομολόγους του, και ορισμένα διεθνή ζητήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Παράλληλα, από τη στιγμή που ο Choe επισκέπτεται τη Ρωσία ως ειδικός απεσταλμένος του Kim Jong-Un, αναμένεται να παραδώσει μια επιστολή από αυτόν στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η επίσκεψη Choe αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Βόρειας Κορέας να διαφοροποιήσει τις εξωτερικές της σχέσεις.
«Η Βόρεια Κορέα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στις διπλωματικές της δραστηριότητες, καθώς η πίεση από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το θέμα των πυρηνικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα αυξάνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενοποίησης Lim Byung-Chul. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον Choe προκειμένου να διαπιστώσουμε ένα συγκεκριμένο λόγο για την επίσκεψη στη Ρωσία καθώς και το αποτέλεσμα αυτής», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να βελτιώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τρανό παράδειγμα της παραπάνω θέσης αποτελεί το γεγονός ότι, η Βόρεια Κορέα απροσδόκητα απελευθέρωσε δύο Αμερικανούς κρατούμενους, τον Kenneth Bae και τον Matthew Miller, στις 8 Νοεμβρίου, κίνηση η οποία έγινε ευρέως αντιληπτή υπό το πρίσμα της προσπάθειας της Βόρειας Κορέας να στείλει ένα φιλικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα. Ειδικότερα, φάνηκε ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Kim Jong-Un.
Πηγές
The Diplomat
Associated Press
Reuters