Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Επίσκεψη Μακρόν στο Ριάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν  βρέθηκε χθες το βράδυ στο Ριάντ, προκειμένου να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Όπως έγινε γνωστό ο Μακρόν συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε αυτή την απρογραμμάτιστη επίσκεψη, έπειτα από μια επίσκεψη 24 ωρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο Σαλμάν και ο Μακρόν «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειές τους (να προωθήσουν) την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Είναι σημαντικό να μιλάμε με όλους» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως η Γαλλία έχει αναλάβει τον ρόλο να «οικοδομεί την ειρήνη». Ο Γάλλος πρόεδρος είχε σημειώσει επίσης πως επρόκειτο να συζητήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο για το Ιράν, για την Υεμένη και για τον Λίβανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το  περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχει κλιμακωθεί. Στο επίκεντρο της νέας έντασης βρίσκεται η τύχη του Λιβάνου, αλλά και της εμπόλεμης Υεμένης. Σε ό,τι αφορά την Υεμένη «ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την πυραυλική επίθεση εναντίον του Ριάντ από τους (σιίτες αντάρτες) Χούθι (σ.σ. που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν) και υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το Βασίλειο» της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων