Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα χωρίς απολογία για τον βομβαρδισμό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα στην Ιαπωνία αργότερα αυτό το μήνα, αλλά δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη για την ρίψη της ατομικής βόμβας στην πόλη στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με δηλώσεις του Λευκού Οίκου την Τρίτη.

Τιμώμενος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στις αρχές της προεδρίας του το 2009 εν μέρει για τη μη διάδοση κατασκευής πυρηνικών, η οποία αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο της ατζέντας του Ομπάμα, στις 27 Μαΐου θα περιοδεύσει στην περιοχή του πρώτου πυρηνικού βομβαρδισμού του κόσμου με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Με το τέλος της τελευταίας θητείας του να πλησιάζει τον Ιανουάριο, ο Ομπάμα θα «υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή του για την επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

«Δεν θα επανεξετάσει την απόφαση να χρησιμοποιηθεί η ατομική βόμβα στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Αντ’ αυτού, θα παρουσιάσει ένα διορατικό σχέδιο που θα επικεντρώνεται στο κοινό μας μέλλον», υπογράμμισε στο μπλογκ του ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιοδείας μεταξύ 21ης και 28ης Μαΐου στην Ασία, η οποία θα περιλαμβάνει και τη σύνοδο κορυφής των G7 στην Ιαπωνία αλλά και το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου στο Βιετνάμ. Με το ταξίδι στην Ασία ο Ομπάμα φιλοδοξεί να ενισχύσει τον γεωπολιτικό του «άξονα» στην ευρύτερη περιφέρεια, αν και πολλοί φίλοι και σύμμαχοι έχουν μερικές φορές αμφισβητήσει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον.

Η περιοδεία στη Χιροσίμα θα συμβολίζει κυρίως ένα νέο επίπεδο συμφιλίωσης μεταξύ των πρώην εν καιρώ πολέμου εχθρούς που είναι τώρα στενοί σύμμαχοι. Θα υπογραμμίσει επίσης τις προσπάθειες του Ομπάμα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Ιαπωνίας, που διέπονται και από το σύμφωνο εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και τη συνεργασία εναντίον των κινεζικών ναυτικών απαιτήσεων και της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img