Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Επίσκεψη Τσίπρα σε υπουργείο Υγείας – Προτεραιότητα της κυβέρνησης η υψηλού επιπέδου φροντίδα της υγείας των πολιτών

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει η ολιστική και υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας των πολιτών κοντά στον τόπο κατοικίας τους, όπως επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας και συνομίλησε για περίπου 1,5 ώρα με την πολιτική ηγεσία. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον προγραμματισμό που κάνει το υπουργείο τόνισε ότι αναβαθμίζονται οι μονάδες του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας με στόχο να λειτουργήσουν ως “φίλτρο” ασθενών προς τα νοσοκομεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν αναπτυχθεί 239 Τομεακές Μονάδες Υγείας σε 80 αστικές περιοχές της χώρας με στόχο να καλύψουν περιοχές όπου υπάρχει σήμερα έλλειμμα υπηρεσιών υγείας. Εξήγγειλε την άμεση πρόσληψη 3.000 γιατρών και λοιπού προσωπικού και αύξηση των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ σε ρόλο οικογενειακού γιατρού από 5.500 που είναι σήμερα στις 7.500.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, τόνισε ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν μπει στο σύστημα υγείας 9.000 άτομα, από τους οποίους οι 3.000 είναι μόνιμοι, ενώ αναμένεται να προσληφθούν άλλοι 9.500 εκ των οποίων οι 5.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό για τις δομές υγείας.

Επίσης άμεσα προσλαμβάνονται 790 γιατροί για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όσον αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ήδη δημιουργήθηκε μια επιτροπή η οποία θα αξιολογεί τα καινοτόμα φάρμακα όχι με δημοσιονομικά κριτήρια αλλά με κριτήριο το τι πραγματικά χρειάζεται ο ασθενής και δεσμεύθηκε ότι δεν θα λείψει κανένα φάρμακό από κανέναν.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, όπως τους ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, υπάρχει η αναβάθμιση θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων ώστε να έχουν ουσιαστική φροντίδα όσοι τη χρειάζονται, ενώ αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ μίλησε για ριζική αναβάθμιση στις αεροδιακομιδές και την πρόσληψη 186 διασωστών, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των 90 νέων ασθενοφόρων στα οποία έρχονται να προστεθούν 143 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλα 30 που δωρίζονται από τον αγωγό TAP.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στην εισαγωγή της ιατρικής κάνναβης στη φαρέτρα των γιατρών, στην αναβάθμιση του Κέντρου Αιμοδοσίας, στα νέα μέτρα εξυγίανσης για τα ιατρικά συνέδρια και την εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με την Εξεταστική θα έρθουν όλα στο φως

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στα ζητήματα διαφθοράς και είπε ότι όλη η αλήθεια θα έρθει στο φως παρότι -όπως διευκρίνισε- κάποιοι κάνουν τα πάντα για να μην συμβεί αυτό.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήδη βρίσκεται στη Βουλή η διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας, και συγκεκριμένα τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, υποθέσεις που ζημίωσαν τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για δύσοσμες αποκαλύψεις, πολύ πιο δύσοσμες και απ΄ τα σκουπίδια που μαζεύονται τώρα, και στην αποστροφή του λόγου του είπε «αυτά να δούμε πώς θα τα μαζέψουμε».

Αναφερόμενος στην Εξεταστική, τόνισε ότι αυτή θα προχωρήσει σε βάθος χρόνου και μίλησε για σύστημα που φρόντισε να τρέφει αργόμισθους κάποιους που δεν πλήρωναν νοσήλεια, αλλά και άλλες αποκαλύψεις που δείχνουν τον ευτελισμό του πολιτικού συστήματος. «Κάποιοι θέλουν να μείνουν αυτά στο συρτάρι. Το θέμα των αποκαλύψεων δεν έχει γίνει πρώτο θέμα στα συστηματικά κέντρα ενημέρωσης. Για μας το να έρθουν όλα στο φως είναι ζήτημα τεράστιας ηθικής σημασίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στο υπουργείο Υγείας άκουσε τα συνθήματα των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ τα γραφεία της οποίας βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο. Οι συνδικαλιστές είχαν αναρτήσει πανό στο μπαλκόνι και έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι κάποιοι βολεμένοι συνδικαλιστές που είχαν μάθει να συγκυβερνούν και στη ρεμούλα δεν μπορούν πλέον να κάνουν συγκέντρωση παρά μόνο σε μπαλκόνια παρακείμενων πολυκατοικιών. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι οι αλλαγές στην Υγεία θα προχωρήσουν, σημειώνοντας πως θα τα καταφέρουμε «εμείς οι αστοιχείωτοι», κοιτώντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος πρόσφατα χαρακτηρίστηκε “αστοιχείωτος” από δικαστικούς κύκλους.

Πριν από τον πρωθυπουργό παρεμβάσεις έκαναν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολικής, κάνοντας έναν απολογισμό του έργου τους τα τελευταία δυο χρόνια στο υπουργείο, τονίζοντας και οι δυο ότι κράτησαν όρθιο το σύστημα το οποίο παρέλαβαν υπό κατάρρευση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων