Tο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών στο Παγκράτι επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το δεύτερο στάδιο της επιστροφής στα σχολεία.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Πάνω από μισό εκατομμύριο μαθητές καλούνται σήμερα να επιστρέψουν στα σχολεία τους, καθώς ανοίγουν οι τάξεις για όσους φοιτούν στην Α’ και Β’ Λυκείου αλλά και στο Γυμνάσιο.
Τα σχολεία επανεκκινούν για ένα μήνα με τα μέτρα ασφαλείας να παραμένουν αυστηρά. Η κυβέρνηση μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και ένα σποτάκι με τίτλο «Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο», όπου καταγράφονται τα «SOS» για να τηρήσουν οι μαθητές όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Από σήμερα ξεκινάει κι ένα ακόμα μεγάλο πρότζεκτ, η μετεξέλιξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε υπό τις έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού. Μέσω της πλατφόρμας Webex, ένας υπολογιστής, λάπτοπ ή κινητό θα τοποθετηθούν απέναντι από τον καθηγητή και θα μεταδίδουν ζωντανά το μάθημα σε όσους μαθητές θα είναι σπίτι ώστε να μην αποκλειστούν από τη διαδικασία της διδασκαλίας.
Η επιστροφή στα σχολεία βρίσκει πολλούς ανήσυχους γονείς που προτιμούν να παραμείνει το παιδί τους στο σπίτι (σ.σ.: με μια υπεύθυνη δήλωση μπορεί να ζητήσει να δικαιολογηθούν οι απουσίες του εφόσον το ίδιο νοσεί ή συμβιώνει με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) και να μην διακινδυνεύσουν την υγεία του.
Το άνοιγμα των σχολείων όμως αφήνει ένα κενό σύμφωνα τόσο με τους γονείς όσο και με την εκπαιδευτική κοινότητα. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, που μέχρι πρότινος γινόταν από το σπίτι του εκπαιδευτικού, δεν υφίσταται πλέον ως επιλογή.
Το υπουργείο Παιδείας όρισε με νόμο την ταυτόχρονη διδασκαλία μέσω της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος, όμως πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία θα είναι προαιρετική για τον εκπαιδευτικό. Οσοι εκπαιδευτικοί ή διευθυντές το επιθυμούν -και διαθέτουν τα απαραίτητα ψηφιακά μέσα- μπορούν να κάνουν ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος.
Το μέτρο όμως δεν είναι υποχρεωτικό και πολλοί γονείς που δεν επιθυμούν να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο εκφράζουν παράπονα γιατί χάνουν και το «προνόμιο» της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Δηλαδή, όσα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση στην ταυτόχρονη εκπαίδευση πολύ πιθανόν να μην έχουν κι επαφή με τον καθηγητή τους ώστε να κάνουν μαθήματα ή έστω επαναλήψεις, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Μόνο εφόσον ο εκπαιδευτικός επιθυμεί να διαθέσει χρόνο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Αυτό ήταν κι ένα από τα επιχειρήματα της ΟΛΜΕ που αντιτάχθηκε στο άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας ότι οι απουσίες των μαθητών θα είναι πολλές, ενώ παράλληλα θα χαθεί η δυνατότητα να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Ταυτόχρονη διδασκαλία
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας:
– Ο εκπαιδευτικός διαθέτει τον ατομικό του σύνδεσμο στο Webex, όπως ακριβώς συνέβαινε με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και δημιουργεί τη δική του ψηφιακή τάξη,
– Αποστέλλει το σύνδεσμο στους μαθητές και είναι ο μοναδικός αρμόδιος για να «δεχθεί» αλλά και για να αποκλείσει άτομα από την ψηφιακή του τάξη. Η σχετική πλατφόρμα είναι σχεδιασμένη με αυτό τον τρόπο ώστε στην περίπτωση που κάποιος «εξωσχολικός» επιχειρήσει να συνδεθεί στην τάξη, ο εκπαιδευτικός μπορεί να τον αποκλείσει άμεσα.
– Η κάμερα του υπολογιστή/λάπτοπ/κινητού δείχνει αποκλειστικά προς την πλευρά του εκπαιδευτικού και του πίνακα ενώ εντός του πλάνου απαγορεύεται να είναι μαθητές.
– Το μάθημα δεν καταγράφεται ούτε αποθηκεύεται, επομένως ο μαθητής που βρίσκεται σπίτι του θα πρέπει μέσω του υπολογιστή του να παρακολουθήσει το μάθημα παράλληλα με τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στην τάξη.
Τρία «SOS»
Η επιστροφή στο σχολείο επιβάλλει νέους κανόνες στην εποχή του κορονοϊού. Οι μαθητές θα γνωρίσουν μια νέα πραγματικότητα με αρκετές απαγορεύσεις και «ξένη» στα όσα είχαν συνηθίσει μέχρι πρότινος.
Επιμελές πλύσιμο χεριών: Η πρώτη μέρα του σχολείου θα επικεντρωθεί στα μέτρα ασφαλείας όπως η σωστή καθαριότητα των χεριών. Εκπαιδευτικοί θα ενημερώνουν τους μαθητές για τον σωστό τρόπο να καθαρίζουν τα χέρια τους αλλά και τη συχνότητα με την οποία πρέπει να το κάνουν. Παράλληλα, θα συμμετέχουν και τα δύο μέρη στον σωστό καθαρισμό των θρανίων και των προσωπικών αντικειμένων.
Συνεχής επαγρύπνηση: Οι μαθητές θα πρέπει να αποφεύγουν να τοποθετούν τα χέρια τους στο στόμα ή στα μάτια. Οταν φταρνίζονται θα πρέπει να τοποθετούν τον αγκώνα μπροστά τους, ενώ σε περίπτωση που αισθανθούν αδιαθεσία, καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τον εκπαιδευτικό τους. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι προαιρετική.
Αποστάσεις: Τα τμήματα χωρίζονται σε υποτμήματα των 15 ατόμων, με τα θρανία να έχουν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Η απόσταση αυτή θα τηρείται και κατά την είσοδο και την έξοδο στη τάξη, αλλά και στα διαλείμματα. Οι μαθητές καλούνται να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα μεταξύ τους ενώ απαγορεύονται και τα παιχνίδια στο διάλειμμα με μπάλα.
Πηγή: eleftherostypos.gr