Με συγκρατημένη ελπίδα ότι έστω βραχυπρόθεσμα θα καταστεί εφικτό να υπάρξει σχετική αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται η σημερινή άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.
Μια επίσκεψη που θα ξεκινήσει από την Κομοτηνή, γεγονός που αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μειονοτικό αποτελεί προτεραιότητα της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά.
Από την πλευρά της Αθήνας έχουν επιλεγεί συνειδητά χαμηλοί τόνοι, καθώς είναι αντιληπτό ότι και στην Αγκυρα υπάρχει κάποια –έστω ιδιότυπη– πρόθεση αποκλιμάκωσης.
Και από τις δύο πλευρές μεταδίδεται ότι δεν επιθυμούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές μιας συνάντησης που μπορεί να αποβεί κρίσιμη, προκειμένου να είναι ήσυχο το προσεχές καλοκαίρι, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αναταράξεις της Τουρκίας. Προφανής προτεραιότητα των συζητήσεων θα είναι η συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η έκδοση NAVTEX για «επιστημονικές έρευνες» του «Tubitak Marmara» με έναρξη τη Δευτέρα 31 Μαΐου, δηλαδή την ώρα κατά την οποία θα πραγματοποιούνται οι επαφές του κ. Τσαβούσογλου με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια, ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την Αθήνα.
Επιπλέον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φρόντισε ήδη να συμπεριλάβει μία επιθετική αναφορά στο πλαίσιο συνέντευξής του (στο Βήμα) «Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν μπορούμε να φθάσουμε σε κοινή κατανόηση. Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου», αναφέρει.
Το πρόγραμμα
Η τελευταία εκδοχή για το πρόγραμμα του Μ. Τσαβούσολγου την Κυριακή έχει κατά πληροφορίες ως εξής:
Aφιξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 10 και έπειτα μετάβαση, οδικώς, στην Κομοτηνή.
Θα ακολουθήσουν:
-Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο
-Επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ
-Επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης
-Επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.
Ο Μ. Τσαβούσογλου αναχωρεί το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα όπου τη Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Θα ακολουθήσει στις 11.15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.
Χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, χαρακτήρισε τον κ. Τσαβούσογλου, «ανεπιθύμητο» γεγονός που ίσως δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο με την ματαίωση της επίσκεψής του στην ορεινή Ξάνθη και τα Πομακοχώρια. Σε σχετική ανάρτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας».
Ανάπαυλα
Σε κάθε περίπτωση Για διαφορετικούς λόγους Αθήνα και Αγκυρα επιθυμούν μια ανάπαυλα. Ιδιαίτερα η Αγκυρα, αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά μέσα από το πρίσμα της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, εγχείρημα καθόλου εύκολο και διόλου αυτονόητο, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, η οποία έθεσε ωμά στους συνομιλητές της τις αμερικανικές απόψεις για μια σειρά από θέματα. Εν ολίγοις, αυτή τη στιγμή μια πιο ήπια, διαχειρίσιμη ατμόσφαιρα βολεύει και τις δύο πλευρές του Αιγαίου, παρά τη προφανή δυστοκία από την πλευρά της Αγκυρας.
Γεύμα εργασίας
Το προπαρασκευστικό επίπεδο των επαφών της Δευτέρας ξεκίνησε πάντως σε εποικοδομητικό κλίμα με συνάντηση εργασίας που είχε, χθες, στην Καβάλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, έγινε μια διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων προώθησης της διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς, καθώς και σε θέματα που άπτονται των επαφών μεταξύ των δύο λαών.
Οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε ζητήματα επιχειρηματικής συνεργασίας, τουρισμού, διασυνδεσιμότητας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και σε επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων πρωτοβουλιών, η υλοποίηση των οποίων εκκρεμεί.
Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος ο πλήρης φάκελος των προκαταρκτικών καταλόγων που έχει καταρτιστεί από κάθε πλευρά με τα παραπάνω διμερή θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ωριμότητάς τους και να αποφασιστούν στη συνέχεια τα επόμενα βήματα.