Για πρώτη φορά οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα μέταλλα μπορούν επιτυχώς να αυτο-επιδιορθώνονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να σημαίνει ότι στο μέλλον θα δούμε μηχανές, γέφυρες και αεροπλάνα ικανά να αναστρέψουν τη βλάβη που προκαλείται από τη φθορά ή ακόμη και σχισίματα, καθιστώντας τα πιο ασφαλή και μεγαλύτερη διάρκεια.
Αυτό αναφέρει δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia και τo Πανεπιστήμιο Α & Μ του Τέξας.
«Ήταν απολύτως εντυπωσιακό να το παρακολουθεί κανείς από πρώτο χέρι. Επιβεβαιώσαμε ότι τα μέταλλα έχουν την δική τους εγγενή ικανότητα αυτοΐασης, τουλάχιστον σε περίπτωση βλάβης κόπωσης στην νανοκλίμακα», δήλωσε ο επιστήμονας υλικών της Sandia, Brad Boyce.
Τα εξαρτήματα των ηλεκτρικών συσκευών, οι μηχανές των οχημάτων μας και οι γέφυρες, όλες αυτές οι κατασκευές συχνά αποτυγχάνουν λόγω του φορτίου που οδηγεί σε ρωγμές και τελικά σε θραύση. Αυτό συνεπάγεται κόστη αντικατάστασης, χαμένο χρόνο και μερικές φορές, σε τραυματισμούς ή απώλειες ζωών. Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτών των βλαβών υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τις ΗΠΑ.
Η ανακάλυψη ήταν τελείως τυχαία. Οι ερευνητές προσπαθούσαν απλά να αξιολογήσουν πώς σχηματίζονται και πώς εξαπλώνονται οι ρωγμές, όταν εντελώς απροσδόκητα, μετά από 40 λεπτά πειραμάτων, οι βλάβες άρχισαν να αναστρέφονται.
Ωστόσο, η έρευνα πάνω στην ικανότητα αυτοΐασης των μετάλλων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια.
«Κατά πόσον αυτά τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας στο μέλλον. Δείξαμε ότι η αυτο-επιδιόρθωση συμβαίνει σε νανοκρυσταλλικά μέταλλα στο κενό. Αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει επίσης για παραδοσιακά μέταλλα στον αέρα» καταλήγει ο Μichael Demkowicz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο A & M.
Πηγή: Interesting Engineering
Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη
Πηγή: ertnews.gr