Μια ομάδα μηχανικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Harbin της Κίνας δημιούργησαν μια επίστρωση που αλλάζει χρώμα και προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, ώστε να συμβάλλει στον έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας, είτε αντανακλώντας είτε συγκρατώντας τη θερμότητα.
Η επίστρωση, η οποία είναι απλή και εύκολη στην κατασκευή της, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 20% ενέργεια ετησίως σε σχέση με τις συμβατικές επιστρώσεις που δεν αλλάζουν χρώμα, γράφουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.
Η ομάδα εμπνεύστηκε την επίστρωση από ένα ερπετό που ζει στην έρημο, τον χαμαιλέοντα της Ναμίμπια, ο οποίος αλλάζει χρώμα για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Όταν κάνει ζέστη, το δέρμα του χαμαιλέοντα γίνεται ανοιχτό γκρι, ώστε να μπορεί να αντανακλά το φως του ήλιου. Όταν κάνει κρύο, γίνεται σκούρο καφέ για να απορροφά τη θερμότητα.
Η επίστρωση αλλάζει χρώμα χάρη στα θερμοχρωματικά μικροσωματίδια που αντιδρούν φυσικά καθώς αυξάνονται ή μειώνονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες. Το μείγμα μικροσωματιδίων μπορεί να εφαρμοστεί στην στέγη είτε με ψεκασμό, είτε με βούρτσα. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία φτάσει στους 20 βαθμούς Κελσίου, η επίστρωση αρχίζει να αλλάζει χρώμα και από σκούρο γκρι γίνεται ανοιχτό. Όταν φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, αντανακλά έως και το 93% της ηλιακής ακτινοβολίας. Όταν κάνει κρύο, η επίστρωση απορροφά θερμότητα και ζεσταίνεται. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, εάν υπάρχουν τεράστιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η επίστρωση μπορεί να αλλάξει χρώμα αρκετές φορές.
Σε υπαίθριες δοκιμές σε μικροσκοπικά σπίτια το καλοκαίρι, η ομάδα διαπίστωσε ότι η επίστρωση παρέμενε πολύ πιο δροσερή από τη συμβατική. Το χειμώνα, ήταν πιο ζεστή από άλλες επιστρώσεις που είναι ιδιαίτερα ανακλαστικές. Σε κλίματα με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επίστρωση θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξοικονόμηση επιπλέον 20% του ενεργειακού κόστους σε σύγκριση με άλλες ανακλαστικές επιστρώσεις.
Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση καθώς τα κτίρια ευθύνονται για περίπου το 40% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ένα μεγάλο μέρος αυτών προέρχεται από τη θέρμανση και την ψύξη των εσωτερικών τους χώρων. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να εμπορευματοποιήσουν την τεχνολογία τους και υποστηρίζουν πως το προϊόν θα πρέπει να είναι προσιτό επειδή βασίζεται σε υλικά ψύξης χαμηλού κόστους που ήδη υπάρχουν.
ΠΗΓΗ: Fast Company