Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow@Nakos_Ioannis
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η κυβέρνηση, καθώς ζήτησε και πέτυχε τελικώς να πάρει 48 ώρες προθεσμία προκειμένου να απαντήσει στην περίφημη επιστολή του ΕSM, όπου περικλείονται συνολικά όλες οι απαιτήσεις των εταίρων μας.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επιστολή κυμαίνεται σε σκληρό ύφος με έντονη δυσαρέσκεια αλλά εκνευρισμό από μέρους των δανειστών, ενώ παράλληλα αναμένει και μια απάντηση από την Κυβέρνηση προκειμένου να ‘’ξεκλειδώσουν‘’ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
‘’Η πλευρά της κυβέρνησης‘’
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί πως έχει μπροστά της έναν δύσκολο αλλά και ανηφορικό δρόμο προκειμένου να κλείσει με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση, όμως δεν ξεχνά να υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία που της δίνεται πως το πρόβλημα προϋποθέτει και ‘’πολιτική λύση‘’ πέραν των τεχνικών διεργασιών.
Μάλιστα αρκετοί κοντά στην γραμμή της κυβέρνησης θεωρούν πως με την προθεσμία που ζήτησε και εξασφάλισε τελικά η διαπραγματευτική ομάδα, μπόρεσε να κερδηθεί λίγος αλλά πολύτιμος χρόνος προκειμένου να αποσταλούν συνολικά οι ελληνικές προτάσεις σε ‘’νεκρό πολιτικά χρόνο‘’.
Βούληση δηλαδή της ομάδας που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση είναι να ‘’πιαστεί στον ύπνο‘’ η Ε.Ε., ακριβώς πάνω στην αργία όπου όλες οι υπηρεσίες και τα όργανα της δεν θα είναι και τόσο λειτουργικά ένεκα και των Χριστουγέννων.
Ο λόγος που γίνεται ή που μάλλον καλύτερα έχει επιχειρηθεί κάτι τέτοιο είναι διότι μάλλον στην κυβέρνηση θεωρούν καλό το γεγονός πως με μια τέτοια ενέργεια θα μπορέσουν να μην έχουν άμεσα αλλά και γραπτά διατυπωμένες απαντήσεις επί των προτάσεων που θα έχουν στείλει, και έτσι θα αποφύγουν την φαρέτρα των όπλων που κρύβει η αξιωματική αντιπολίτευση.
‘’Τα ενδεχόμενα προβλήματα‘’
Θεωρώ αρκετά απίθανο οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να βρίσκουν σύμφωνα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης καθώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ταύτιση απόψεων σε αρκετά ακανθώδη ζητήματα όπως το εργασιακό, τα πλεονάσματα αλλά και το συνταξιοδοτικό. Ως εκ τούτου, και υπό αυτό το πρίσμα το ‘’λογικόν‘’.
Είναι οι θεσμοί να απαντήσουν στη ελληνική πρόταση ενδεχόμενα την επόμενη εβδομάδα μετά και το πέρας των Χριστουγέννων.
‘’Αισιοδοξία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα‘’
Αρκετά αισιόδοξοι είναι κοντινά πρόσωπα γύρω από τον Πρωθυπουργό, τα οποία τονίζουν σε μεταξύ τους συζητήσεις με δημοσιογράφους πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν πολύ σύντομα και με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για την κυβέρνηση. Παράλληλα και όπως γνωρίζουμε, εδώ και 2 μήνες η ‘’κυβερνητική γραμμή‘’ κυμαίνεται σε άμεση σύγκρουση με το γερμανικό υπουργείο οικονομικών,για το οποίο και αφήνονται αιχμές για την συνολική του στάση κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, κάνοντας λόγο για την απεχθέστατη προσπάθεια που κάνει για τον ερχομό ενός τέταρτου μνημονίου.
Επιπροσθέτως, και για να επιστρέψουμε στο ζήτημα των βραχυπρόθεσμων μέτρων η εκτίμηση είναι πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεπαγώσουν τα μέτρα και πως η αξιολόγηση θα κλείσει τον Ιανουάριο αν όλες οι πλευρές επιδείξουν θετική στάση και συνεννόηση έως έναν βαθμό.
‘’Δ.Ν.Τ. και 4ο Μνημόνιο‘’
Το βασικό θέμα και αυτό το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί και το κυριότερο ανάχωμα για το επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι το Δ.Ν.Τ. και το θέμα των πλεονασμάτων. Από την πλευρά του το Ταμείο είναι κάθετο πως δεν θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη αλλά και μια ενδεχόμενη συμμετοχή του ίδιου στο ελληνικό πρόγραμμα εάν τα ετήσια πλεονάσματα είναι περισσότερα από 1,75%.
Αυτό βέβαια το φέρνει αντιμέτωπο και σε ευθεία σύγκρουση με την ‘’ευρωπαϊκή σκέψη‘’, καθώς τα πλεονάσματα όπου συζητιούνται στους διαδρόμους των Βρυξελλών αλλά και πίσω από γερμανικές πόρτες κάνουν λόγο για άνω του 3,5 %. Απομένει να δούμε την τελευταία πράξη του έργου, με τους κύριους δρώντες να ετοιμάζονται ίσως για και για τα πιο απίθανα σενάρια που θα μπορούσε κάποιος να προβλέψει.