Επιστολή με την οποία καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη να επανεξετάσει τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό απέστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, τονίζοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται σε διοικητικό αδιέξοδο.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η έκδοση αντιφατικών οικοδομικών αδειών πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία, προβλέποντας ότι θα ακολουθήσουν προσφυγές και ακυρώσεις αδειών.
Η επιστολή στον Θ. Σκυλακάκη
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Αθήνα, ζωντανή μνήμη των ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών μεταβολών, κάλυψε κάθε ιστορική και κοινωνική πολεοδομική ανάγκη των κατοίκων της, εις βάρος όμως πάντα της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας, βιωσιμότητας και ποιότητας ζωής των ανθρώπων που τη ζουν και θα τη ζουν κάθε μέρα.
Σήμερα όμως η Αθήνα έχει απόλυτη ανάγκη από την προστασία όλων μας.
Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που καλούμαστε όλοι μαζί να απαντήσουμε:
Αντέχει η Αθήνα σήμερα και άλλο τσιμέντο, μεγαλύτερα ύψη και μεγαλύτερους συντελεστές δόμησης;
Ποια είναι η κοινωνική ανάγκη που καλείται να καλύψει η πόλη με περισσότερο τσιμέντο, με μεγαλύτερα ύψη, με μεγαλύτερους συντελεστές δόμησης;
Με γνώση και με ειλικρινή αγωνία για το μέλλον της πόλης μας, οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι ξεκάθαρες.
Η Αθήνα δεν αντέχει. H άκριτη δόμηση χωρίς διεξοδική μελέτη της φέρουσας ικανότητας της πόλης είναι σήμα κινδύνου για τον κατεπειγόντως εξορθολογισμό του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης και των χρήσεων γης.
Η έκδοση της Απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας της 30ης Ιανουαρίου 2023 (ΑΔΑ 6ΨΞΩ4653Π8-ΚΘΜ), που προβλέπει την εφαρμογή των αυξημένων υψών δόμησης του Ν.Ο.Κ. και όχι των χαμηλότερων του β.δ. 30.8.1955, που έχει κριθεί ρητώς και κατηγορηματικώς από το ΣτΕ ότι έχουν εφαρμογή στην Αθήνα, έχει φέρει τον Δήμο μπροστά σε ένα διοικητικό αδιέξοδο, καθώς ο Δήμος Αθηναίων καλείται να εφαρμόσει μια Υπουργική Απόφαση αντίθετη στη νομολογία και έτσι να παραβιάσει τη συνταγματική του υποχρέωση να εφαρμόζει τις δικαστικές Αποφάσεις.
Ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που εκπονείται το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, η Αθήνα χρειάζεται τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο να εξετάσει και να μελετήσει σε βάθος τα νέα δεδομένα, ώστε να επιλύσει προβλήματα, στο πλαίσιο ενός συνολικού ορθολογικού σχεδιασμού.