«Σήμα» για χαλάρωση της λιτότητας και το 2021, στέλνουν οι Βρυξέλες στην Αθήνα. Η «ρήτρα διαφυγής» από την κρίση θα διέπει τους Προϋπολογισμούς της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προσχέδια των οποίων θα τα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.
Τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς Οικονομικών της δίνουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Τζεντιλόνι. Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, κύριος Χρήστο Σταϊκούρα, επισημαίνουν ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονται και το 2021 πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της πανδημίας, «να είναι σωστά στοχευμένα και προσωρινά τόσο η χρήση όσο και η επίδρασή τους» ενώ «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τα έκτακτα μέτρα μπορεί να πρέπει να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη βάση των Οικονομιών, στη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ παράλληλα θα παράσχουν μία θετική επίπτωση στη ζήτηση».
Την ίδια στιγμή όμως «ηχεί καμπανάκι» για σταδιακή επιστροφή στην δημοσιονομική τάξη, από την άνοιξη του 2021 και μετά. Με την επιστολή τους, ζητούν να παρακολουθείται τακτικά η δημοσιονομική πολιτική και οι στόχοι που έχουν τεθεί από φέτος. Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θα παρακολουθήσει την πορεία του ελλείμματος και του χρέους γενικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των Φθινοπωρινών Προβλέψεων των συστάσεων της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.
Για το 2021 στην επιστολή αναφέρεται ότι η δημοσιονομική πολιτική που σχεδιάζεται πρέπει στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο να λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων που σχεδιάζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. «Σας καλούμε να παρέχετε πληροφορίες για έσοδα και δαπάνες που εντάσσονται στα σχέδια για το νέο Προϋπολογισμό σας οι οποίες συνδέονται με αυτές τις παρεμβάσεις» επισημαίνεται στην επιστολή.