Κύριε υπουργέ,
Γιάννη Στουρνάρα,
Ένας από τους λόγους που η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε, και ένας από τους λόγους την πλήρους απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού, είναι ότι οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι της χώρας μας όχι μόνο δεν λένε την αλήθεια, αλλά επιχειρούν συστηματικά να παραπλανήσουν τον λαό. Τα κρούσματα είναι άπειρα, με ένα εκ των κορυφαίων, το περιβόητο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, για το οποίο θα έρθει ημέρα που θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα εκείνων που παρακινούσαν τον κόσμο να αγοράσει (με μαρτυρίες). Η αλήθεια λοιπόν είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να χτιστεί η νέα αξιοπιστία και η νέα Ελλάδα. Με αυτό δεδομένο, αλλά και προς αποφυγήν του πειρασμού της εύκολης λασπολογίας, δηλώνω ότι ανήκα και ανήκω στο κόμμα του ευρώ. Ως εκ τούτου, θεωρώ απαράδεκτο και ύποπτο, ο υπουργός Οικονομικών να προσπαθεί να πείσει ότι ο συναλλαγματικός κίνδυνος εξαλείφτηκε επειδή πήραμε τη δόση και επειδή οι πιστωτές μας κάνουν ορισμένες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους.
Η κυρίαρχη άποψη στις πολιτικές ελίτ της Ευρώπης, στους opinion makers των αγορών και των χρηματοοικονομικών ινστιτούτων, όπως γνωρίζετε καθηγητά μου, είναι ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο μόνο εάν διαγραφεί το 50% PLUS. Μέχρι να συμβεί αυτό, ο συναλλαγματικός κίνδυνος, δηλαδή η εκτροπή της χώρας προς το ευρώ, θα είναι υπαρκτός. Τα 80 δισεκ. Ευρώ που ζητήσατε να επιστρέψουν, θα έρθουν μόνο εάν υπάρχει επενδυτική ευκαιρία (τιμές μπανανίας) και μάλιστα χαμηλού ρίσκου. Για του λόγου το αληθές παραθέτω ορισμένα επιχειρήματα των ξένων.
1. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ είπε μέσα στο γερμανικό κοινοβούλιο απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Μέρκελ: «Δεν θα μας κάνετε συνενόχους σας, ούτε στην παραπλάνηση του γερμανικού λαού, ούτε σε τυχόν ψυχρή χρεοκοπία της Ελλάδας».
2. Η Moody’s θεωρεί ότι η συμφωνία του eurogroup «θα παράσχει ανακούφιση στην ελληνική οικονομία, η οποία στερείται ρευστότητα, όμως πιστεύουμε ότι το χρέος της χώρας παραμένει μη βιώσιμο», καθώς και ότι «η πιθανότητα κήρυξης χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες είναι υψηλή, και δεδομένου ότι περίπου το 70% του χρέους το κατέχει ο επίσημος τομέας, μόνο μείωση του αρχικού κεφαλαίου από το χρέος του επίσημου τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».
3. Η Citi εκτιμά ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα αναδιαρθρώσουν το χρέους τους το 2013 και αναμένει ότι η χώρα μας θα αποχωρήσει κάποια στιγμή από την ευρωζώνη.
Κύριε υπουργέ, πείτε την αλήθεια και σταματήστε τα παραμύθια και την επίκληση του πατριωτισμού των Ελλήνων. Ειδικά αυτών που κουρέψατε το βιός τους δια της βίας. Η μόνη αλήθεια που είπατε στις δύο συνεντεύξεις της Τετάρτης είναι πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.…