Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Επιστρέφουν οι ελληνικές καταθέσεις από την Κύπρο

«Σηκώνουν» τα χρήματά τους από τις τράπεζες της Κύπρου οι Έλληνες καταθέτες και τις φέρνουν πίσω στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι αν τα αφήσουν στη χώρα, θα τα δεσμεύσουν ή θα τα χάσουν λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Οι ίδιοι καταθέτες ήταν που τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνθήκες πανικού, μετέφεραν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα στην Κύπρο για να τις διαφυλάξουν και τώρα λειτουργούν αντίστροφα.

Γι αυτό και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξήθηκαν κατά περίπου 5,5 δις. ευρώ. Το τελευταίο 5μηνο, γύρισαν πίσω στο σύστημα περί τα 15,5 δις. ευρώ. Ωστόσο, ουδείς αναφέρει ότι μόνο σε ένα δίμηνο, εκείνο των εκλογών, πήγαν κάτω από τα μαξιλάρια των Ελλήνων καταθετών περί τα 22 δις. ευρώ.

Το γεγονός ότι οι καταθέσεις έφευγαν μαζικά εκείνη την εποχή (έφτανε περί το 1 δις. ευρώ τη μέρα όσο πλησίαζαν οι εκλογές και προηγείτο ο ΣΥΡΙΖΑ) ανάγκασε τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας να καλύπτει καθημερινά τις διαφορές για να μην υπάρξει το λεγόμενο Bank Run στο οποίο ήρθε πολύ κοντά εκείνη την εποχή. Τα εν λόγω 22 δις. ευρώ δε βγήκαν ποτέ από τη χώρα. Γι αυτό και δειλά αλλά σταθερά επιστρέφουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων