Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η επιστροφή των θεραπευμένων δανείων -όσων δηλαδή έχουν επιστρέψει σε καθεστώς πλήρους εξυπηρέτησης- στο τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από το 2024.
Πηγές του κλάδου υπολογίζουν ότι, εντός των επόμενων τριών έως πέντε ετών, δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ -από τις συνολικές απαιτήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ που τιτλοποιήθηκαν μέσω του “Ηρακλή”- θα επιστρέψουν σε πλήρη κανονικότητα.
“Στοίχημα” τόσο για τους servicers όσο και για τις τράπεζες είναι να πείσουν τον Επόπτη (SSM) να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανονισμούς που διέπουν τη θεραπεία των κόκκινων δανείων προκειμένου να ξεκινήσει από το 2024 η ανάκτηση των “πρασινισμένων” δανείων από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), για να θεωρηθεί ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο πλήρως θεραπευμένο θα πρέπει να προηγηθούν έως και τρία έτη συνεπών μηνιαίων καταβολών, χωρίς καθόλου καθυστερήσεις.
Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι οφειλέτες που έχουν ανακάμψει και εξυπηρετούν συνεπώς τα ρυθμισμένα δάνειά τους παραμένουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα για τουλάχιστον μία τριετία φέροντας το “στίγμα” του κόκκινου οφειλέτη.
Συνέπεια των αυστηρών εποπτικών κανόνων είναι οι εν λόγω οφειλέτες να μην μπορούν να επανέλθουν σε πλήρη κανονικότητα, ιδίως όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, αλλά ούτε και να λάβουν νέα δάνεια -όπως στεγαστικό ή δάνειο αυτοκινήτου- αφού παραμένουν στη “μαύρη λίστα”.
Η επιστροφή των θεραπευμένων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα θα έδινε, επίσης, μεγάλη ανάσα στις τράπεζες που παραμένουν στάσιμες σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης το τελευταίο έτος. Τα υπόλοιπά τους θα αυξάνονταν σημαντικά και στους δυνητικούς πελάτες τους θα προστίθεντο μια δεξαμενή δυνητικών δανειοληπτών που έχουν επιβιώσει υπό δύσκολες συνθήκες και έχουν επανέλθει πλήρως.
Για τα funds που έχουν δραστηριοποιούνται στην αγορά των NPLs, η πώληση των θεραπευμένων χαρτοφυλακίων θα δημιουργήσει σημαντικές ταμειακές εισροές έναντι των φιλόδοξων business plans που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή” -ιδίως οι πρώτες που φέρουν και τους πλέον δύσκολους στόχους εισπραξιμότητας.
Επιπλέον, θα απελευθερωθούν πόροι οι οποίοι θα μπορούν να επενδυθούν με διαφορετικό τρόπο στη δανειακή αγορά -είτε μέσω επενδύσεων σε εταιρείες παροχής πιστώσεων είτε σε άλλες δραστηριότητες όπως η αγορά real estate.
Προκειμένου να πείσουν τον επόπτη για τη θεραπεία των εν λόγω χαρτοφυλακίων, οι servicers προετοιμάζουν εντατικά τα συστήματά τους ώστε να προσομοιάζουν στους κανονισμούς της EBA. Στόχος τους είναι εντός του 2024 να προσκομίσουν στον Επόπτη επαρκή στοιχεία θεραπείας των εν λόγω χαρτοφυλακίων που θα εμπίπτουν στους κανόνες που εφαρμόζει το τραπεζικό σύστημα με στόχο να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.
Υψηλόβαθμες πηγές των εταιρειών διαχείρισης εκτιμούν ότι, εντός του 2024, η εν λόγω συζήτηση θα απασχολήσει σημαντικά τόσο τον κλάδο όσο και τις εποπτικές αρχές, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή τροποποίηση του εποπτικού πλαισίου προς όφελος -κυρίως- των οφειλετών που “πρασίνισαν”.
ΠΗΓΗ: capital.gr