Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Επιστροφή στα Αντικύθηρα

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της α’ φάσης των εναλίων ανασκαφών στα Αντικύθηρα το 2014, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της έρευνας, καθώς και του προγραμματισμού των ανασκαφών για τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2014 από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και άλλων σημαντικών φορέων.

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» στάθηκε αρωγός σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, διαθέτοντας το σκάφος «ΓΛΑΡΟΣ» για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών, παρέχοντας στην ομάδα έρευνας όλες τις υποδομές και ακαδημαϊκές του δυνατότητες κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση των ερευνών.

Την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο κτήριο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά, με σκοπό την ενημέρωση επιστημόνων και του ευρύτερου κοινού για τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των ερευνών. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω livestreaming στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.laskaridou.gr/Livestream.php.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης και ο Mathias Buttet, R&D Director of Hublot.

Για την ιστορία, τα αποτελέσματα και τα μελλοντικά σχέδια των επιστημονικών ερευνών θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης, η Αγγελική Σίμωσι, Διευθύντρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Θεοτόκης Θεοδούλου, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ανασκαφής, Διεύθυνσης Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και
ο Brendan Foley, Αρχαιολόγος, Διευθυντής Ανασκαφής, Ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των Η.Π.Α. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στόχος είναι τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από το όλο εγχείρημα να τροφοδοτήσουν σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και να αποτελέσουν αντικείμενο της εκδοτικής δραστηριότητας του Ιδρύματος. Ήδη στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος περιλαμβάνεται πρόγραμμα με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Αστρονομία και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα», που απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο χρονολογείται περί το 60 π.Χ., είναι το πλουσιότερο ναυάγιο της αρχαιότητας που έχει μέχρι τώρα ανακαλυφθεί και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1900 από Συμιακούς σφουγγαράδες. Από το ναυάγιο ανελκύθηκαν πλήθος εντυπωσιακών ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η παλαιότερη μορφή υπολογιστή που γνωρίζουμε. Οι θησαυροί αυτοί έστρεψαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στα Αντικύθηρα, πυροδοτώντας μεγάλες προσδοκίες για νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις στον χώρο του ναυαγίου.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner