Η αποστροφή του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη», αν προστεθεί στην αντίστοιχη παραίνεση του Βολφ. Σόιμπλε «ξεχάστε το κούρεμα, κάντε μεταρρυθμίσεις», βγάζει ως αποτέλεσμα το αδιέξοδο! Αδιέξοδο σημαίνει ότι:
1.Ο προϋπολογισμός ήθελε την ύφεση φέτος στο 4,5% και τώρα όλοι λένε 5%, και μερικοί 5,3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει 0,5-1% του ΑΕΠ απόκληση, άρα μέτρα, άρα αδιέξοδο.
2.Στο 160,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Σύμφωνα τη στατιστική υπηρεσία το χρέος της Ελλάδας είναι κατά 24,1% υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 και κατά 3,7% υψηλότερο σε σχέση με το τέταρτο. Άρα αδιέξοδο.
3.Οι δηλώσεις των δύο ξένων πολιτικών ήρθαν να βεβαιώσουν αυτό που η αγορά και οι πολίτες γνωρίζουν. Ότι δηλαδή η ανάκαμψη δεν πρόκειται να έρθει όσο συνεχίζεται αυτή η αδιέξοδη πολιτική που αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο την ανεργία. Άρα πάλι αδιέξοδο που πλέον επηρεάζει ευθέως και πολίτες που ακολουθούν τη λογική της μνημονιακής πολιτικής. Δηλαδή αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως αυτή δεν βγάζει πουθενά.
Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο, ούτε κάποια συνομωσία, που οι Financial Times επανέφεραν χθες στο προσκήνιο την πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρονται σε δημοσίευμα τους οι υποστηρίζοντας πως η επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα «θα έφερνε μεν ύφεση στην Ελλάδα, ωστόσο η απόσβεση του χρέους εν τέλει θα οδηγούσε την οικονομία στην ανάπτυξη».
Σε άρθρο τους με τίτλο «Το Grexit αρχίζει και φαίνεται όλο και πιο εφικτό για την Αθήνα», καταλήγουν πως η Ελλάδα έχει πλέον μόνο δύο επιλογές: «Η πρώτη είναι η χρεοκοπία εντός του ευρώ -μια στρατηγική που απαιτεί πρόθυμους συμμάχους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΚΤ.
Η δεύτερη είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η χρεοκοπία εκτός του ευρώ, μια απόφαση η οποία θα μπορούσε να παρθεί μονομερώς, εάν οι μακροοικονομικές καταστάσεις είναι σωστές. Μια χώρα μπορεί να αποφασίσει να μείνει στην Ευρωζώνη για λόγους πολιτικής ή για λόγους ασφαλείας».