Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Επιστροφή Ελλήνων στην Πόλη

Η ραγδαία ανάπλαση της Κωνσταντινούπολης τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία της πίστας Formula 1, το γεγονός ότι έγινε και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης πριν δύο χρόνια ανέβασε την Πόλη σε top ταξιδιωτικό προορισμό και της έδωσε μητροπολιτικό κύρος. Έτσι, εδώ και μερικά χρόνια, πέρα από τους Έλληνες τουρίστες, άρχισε να προσελκύει και Έλληνες που εγκαταστάθηκαν εκεί για να δουλέψουν. Η δυναμική οικονομική ανάπτυξη που τοποθέτησε την Τουρκία στο G20 από τη μια και η βαθιά πενταετής κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε ρεύμα νέων κυρίως ανθρώπων που αναζήτησαν στην Πόλη, αλλά και στη Σμύρνη και στα παράλια, επαγγελματική διέξοδο.

Χθες, τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» που φιλοξένησε συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν να εγκατασταθούν εδώ».

Πράγματι, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες ακαδημαϊκοί που διδάσκουν σε τουρκικά πανεπιστήμια, ή ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων που δουλεύουν σε μεγάλους τουρκικούς ομίλους. Το μεγάλο όμως κύμα κατευθύνθηκε στον τουρισμό. Είχε παίξει ρόλο και η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν που είχε πει από την αρχή της κρίσης, ότι οι Έλληνες είναι ευπρόσδεκτοι να δουλέψουν στην Τουρκία.

Συνήθως, αυτοί που επιδιώκουν να δουλέψουν στην Πόλη δεν κατάγονται από εκεί. Μαθαίνουν τουρκικά και πηγαίνουν… Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι απλά. Δεν βρίσκουν όλοι καλές δουλειές και η ζωή στην Κωνσταντινούπολη έχει πάψει να είναι φθηνή. Έτσι, πολλοί γυρίζουν απογοητευμένοι.

Γι΄αυτό και όσοι ή όσες το σκέπτονται, καλό είναι να κάνουν πρώτα τις επαφές τους με τους συλλόγους των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που μπορούν να τους διευκολύνουν στην εξασφάλιση δουλειάς ώστε να μην κάνουν το εγχείρημα σαν αυτοσχεδιασμό…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων