Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα τα πυρά των συνηγόρων των 36 αθωωθέντων εμπλεκομένων στην πολύκροτη υπόθεση με τις μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου Αθηνών του 1999, για τον χαρακτηρισμό που είχε κάνει για την αθωωτική απόφαση των 36.
Ο κ. Παπούλιας είχε χαρακτηρίσει «αποκρουστική» την αθωωτική εφετειακή απόφαση για τους 36.
Να σημειωθεί ότι με την επίμαχη απόφαση του Εφετείου είχαν αθωωθεί 42 πρόσωπα, αλλά ορισμένα από αυτά στο μεσοδιάστημα απεβίωσαν.
Ειδικότερα, τον περασμένο Μάρτιο, μετά την επίμαχη δήλωση του κ. Παπούλια, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, πρότεινε να αναιρεθεί η ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία αθωώθηκαν τότε 42 πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση με τις μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο κ. Βουρλιώτης είχε ζητήσει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση εκτιμώντας ότι δεν είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Ακόμη ο αντεισαγγελέας υποστήριξε ότι η εφετειακή απόφαση είχε αντιφάσεις και κενά. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση κατά την οποία τον Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης του κ. Βουρλιώτη, τότε η υπόθεση θα ξαναεκδικαστεί από μηδενική βάση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, τα μέλη του οποίου θα κληθούν να αποφανθούν, εκ νέου, για την αθωότητα ή μη των 36 κατηγορουμένων.
Τα 36 αυτά πρόσωπα είναι επιχειρηματίες, επενδυτές, χρηματιστές, ακόμα και εφοπλιστές που φέρονταν να συνήργησαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές-φούσκες του 1999 και αντιμετωπίζουν τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Σήμερα στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης του κ. Βουρλιώτη.
Οι δικηγόροι των 36 εμπλεκομένων προσώπων τόνισαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να λέει ότι ήταν αποκρουστική η αθωωτική απόφαση του Εφετείου.
Μάλιστα για τον χαρακτηρισμό του αυτό, σημείωσαν οι συνήγοροι, τον επέπληξαν τον κ. Παπούλια η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Χαρακτηριστικά ανέφεραν οι δικηγόροι ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν ήταν απλά ένα ολίσθημα κατά την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά τέτοια παρέμβαση πολιτικού παράγοντα δημιουργεί ζήτημα παράβασης των αρχών της δίκαιης δίκης και παραβιάζει το τεκμήριο της αθωώτητας και της αμεροληψίας του δικαστηρίου.
Ακόμη, οι συνήγοροι επέκριναν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκήθηκε η αναίρεση.
Άμεσα στο σημείο αυτό πραγματοποίησε παρέμβαση ο πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος Γεώργιος Γεωργέλλης, λέγοντας ότι οι λόγοι αναίρεσης αφορούν έλλειψη αιτιολογίας και δεν αφορούν τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και προσέθεσε τονίζοντας: «Το δικαστήριο δεν επηρεάζεται από αυτά».
Παράλληλα, οι δικηγόροι χαρακτήρισαν «άρτια» την εφετειακή αθωωτική απόφαση η οποία είναι πλήρως αιτιολογημένη με υποδειγματικό τρόπο.
Σε άλλο σημείο ανέφεραν οι δικηγόροι των εμπλεκομένων προσώπων ότι είναι εσφαλμένη η αναίρεση, καθώς προσπαθεί να υποκαταστήσει την απόφαση του Εφετείου, δεχόμενη τα αντίθετα από όσα δέχθηκε το δικαστήριο (Εφετείο) κατά την ανέλεγκτη κρίση του.
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε.