Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι ισχυρές χώρες της Ασίας, Κίνα και Ινδία έχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi, επιδιώκοντας να βελτιώσει τους δύσκολους δεσμούς των γειτόνων πριν από την επίσκεψη της επόμενης εβδομάδας εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ινδίας.
Τα δύο κολοσσιαία κράτη συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να αποκλιμακώσουν την ένταση των τελευταίων δύο μηνών γύρω από τα αμφισβητούμενα σύνορά τους, ενόψει και της έναρξης της συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία, τη Ρωσία και Νότια Αφρική.
Ήταν φυσιολογικό για τους δύο γείτονες να έχουν διαφορές, είπε ο Wang κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης πριν από τη σύνοδο κορυφής στη νοτιοανατολική πόλη Xiamen που πρόκειται να παρακολουθήσει ο Narendra Modi της Ινδίας.
“Αυτό που είναι σημαντικό όμως είναι να βάλουμε αυτά τα προβλήματα στο κατάλληλο μέρος, να τα χειριστούμε σωστά και να τα ελέγξουμε στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και με βάση τη συναίνεση των ηγετών των δύο χωρών”, δήλωσε ο Κινέζος Υπ. Εξ.
“Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ινδίας”, πρόσθεσε ο Wang, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Η κρίση στην περιοχή των Ιμαλαΐων ξεκίνησε όταν η Ινδία έστειλε στρατεύματα προκειμένου να σταματήσει η Κίνα την κατασκευή δρόμου στο απομακρυσμένο, ακατοίκητο έδαφος του Doklam, το οποίο διεκδικεί τόσο η Κίνα όσο και το Μπουτάν.
Η Κίνα έχει δηλώσει ότι οι δυνάμεις της θα συνεχίσουν να περιπολούν στο Doklam, γνωστό στα κινέζικα ως Donglang, και ο Wang σχολίασε σχετικά εκφράζοντας τις ελπίδες του ότι η Ινδία έχει μάθει από το εν λόγω περιστατικό.
Η Ινδία και η Κίνα έχουν βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, εντούτοις οι σχέσεις τους έχουν περάσει από πολλές φάσεις από τον σύντομο μεταξύ τους συνοριακό πόλεμο το 1962.
Εκτός, βέβαια, από την ανησυχητική συνοριακή διαμάχη, η οποία συμπεριλαμβάνει επίσης περιοχές στην άλλη άκρη των συνόρων κοντά στο Πακιστάν, η Κίνα και η Ινδία έχουν μια σειρά διαφωνιών.
Η Ινδία διατηρεί έντονες υποψίες για τη στενή σχέση της Κίνας με τον παλαιό της αντίπαλο, Πακιστάν, καθώς και για τις αυξανόμενες στρατιωτικές τις δραστηριότητες στο εσωτερικό του Ινδικού Ωκεανού, όπως τη δημιουργία της πρώτης της υπερπόντιας στρατιωτικής βάσης στο Τζιμπουτί.
Τους τελευταίους μήνες η Ινδία έχει επίσης αναστατώσει την Κίνα σχετικά με τον εξόριστο θιβετιανό πνευματικό ηγέτη, Δαλάι Λάμα, ο οποίος ζει στην Ινδία και κατηγορείται από το Πεκίνο περί αποσχιστικών τάσεων. Ο Δαλάι Λάμα από την πλευρά του διατείνεται ότι απλά επιδιώκει την ουσιαστική αυτονομία του Θιβέτ.
Πηγή: Reuters