Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Επίθεση με 300 Gigabits ανά δευτερόλεπτο!…

Μια λυσσαλέα επίθεση που διαρκεί ήδη μια βδομάδα και αποτιμάται στα 300 Gigabits ανά δευτερόλεπτο έχουν δεχθεί τα συστήματα antispam της εταιρείας Spamhaus από αγνώστους. Η επίθεση θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του κυβερνοχώρου και σε αυτή οφείλονται οι καθυστερήσεις στο ίντερνετ αυτές τις ημέρες. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας φοβούνται ότι οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν και μπορεί να χειροτερέψουν, καθώς οι επιθέσεις κλιμακώνονται.

Οι κυβερνοεπίθεση επικεντρώνεται στην άρνηση της κατανεμημένης υπηρεσίας ενοχλητικών μηνυμάτων (Distributed Denial of Service – DDoS), με αποτέλεσμα οι servers να κατακλύζονται από τεράστιους όγκους μηνυμάτων spam και να «σέρνονται». Στην ουσία πλήττεται η υποδομή του διαδικτύου. Το πρόβλημα είναι ότι όταν η επίθεση εκδηλώνεται από μερικούς υπολογιστές, η antispam αντίσταση τα καταφέρνει με φιλτράρισμα των μηνυμάτων. Στην προκειμένη όμως περίπτωση πρόκειται για επίθεση από χιλιάδες συστήματα, που σημαίνει ότι κάποιοι κατάφεραν να τα ελέγξουν ερήμην των ιδιοκτητών τους και να επιτεθούν μέσω αυτών.

Στις ιντερνετικές εταιρείες επικρατεί πανικός και για δύο άλλους λόγους. Ο πρώτος είναι ένας εντυπωσιακός «ζωντανός χάρτης» του διαδικτύου που έφτιαξε ένας χάκερ και ο οποίος δείχνει την δραστηριότητα στο ίντερνετ με χρώματα που συνεχώς αλλάζουν σε μια κλίμακα από το κόκκινο (υπερδραστηριότητα) έως το μπλε (υποτονική δραστηριότητα). Αυτό που τρόμαξε τις εταιρείες δεν ήταν ο ίδιος ο χάρτης, αλλά η πολύ απλή μέθοδος που χρησιμοποίησε ο χάκερ για να αποκτήσει πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες router.

Ο δεύτερος λόγος είναι ένας άλλος χάρτης που δημοσίευσε η εταιρεία TeleGeography που δείχνει πού βρίσκονται τα 232 υποθαλάσσια καλώδια του παγκόσμιου ιστού του διαδικτύου. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναγνωρίζουν ότι τα καλώδια αυτά είναι πιο σημαντικά από τους δορυφόρους και θεωρούν ότι δεν έπρεπε να εκτεθούν σε κοινή θέα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων