Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Επίθεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν και την Κομισιόν εξαπολύει το Politico

Επίθεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κομισιόν εξαπολύει το Politico θεωρώντας ότι έχουν αποτύχει, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την κρίση. και όχι μόνο: Το Politico θεωρεί ότι “μερικές φορές, δημιουργούν ακόμα και νέες πολιτικές και επικοινωνιακές κρίσεις”.

Το έγκυρο διεθνές μέσον καταλογίζει στην Πρόεδρο της Κομισιόν κακά αντανακλαστικά στη διαχείριση της σημαντικότερης κρίσης που έχει περάσει η Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά καιστη διαχείριση καταστάσεων, όπως στην περίπτωση των μεταναστών στον Έβρο στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο μέτωπο των οικονομικών, την περασμένη Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετέθεσαν μία μεγάλη πρόκληση στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής: να αναθεωρήσει και να αναδιαμορφώσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ενσωματώνοντας ένα τεράστιο Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής Οικονομία, ένα Ταμείο το οποίο προκαλεί έντονη διαμάχη μεταξύ Βορρά και Νότου.

Για να πετύχει το εγχείρημα, είναι σαφές ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και η ομάδα της θα πρέπει να βελτιώσουν την απόδοση που έχουν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς λανθασμένων κινήσεων, με σοβαρότερη τη διαρροή του προσχεδίου του προγράμματος των 2 δισ. Ευρώ, χωρίς ακόμα να το έχουν επεξεργαστεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πρόκειται για ένα λάθος το οποίο προκάλεσε ακόμα και την άμεση αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μέντορα της φον ντερ Λέιεν, η οποία παρενέβη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να τονίσει ότι η 6η Μαΐου είναι η ημερομηνία στόχος για το σχέδιο προϋπολογισμού, ενώ αναφερόμενη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε χαρακτηριστικά «Μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε».
Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμα και η ανησυχία της για τη δημόσια εικόνα της κατά τις τοποθετήσεις, επισημαίνοντας την πρόσληψη ιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας για τη διαχείριση της δράσης της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ωστόσο ούτε αυτό απέφερε καρπούς καθώς δεν απέτρεψε πρόωρες αναρτήσεις της στα Μέσα, για τους κανόνες δανεισμού, που μόλις έγινε αντιληπτό κατέβηκαν και αναρτήθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των αγορών για να μην επηρεαστούν.

Ακόμα πιο προβληματικές υπήρξαν στιγμές όπου ανακοινώθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και λόγω έλλειψης συμμετοχής των εθνικών κυβερνήσεων τα μέτρα αυτά ανακλήθηκαν, όπως ήταν ο οδικός χάρτης της ΕΕ για την επιστροφή στην κανονικότητα, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την έλλειψη εμπειρίας από την πλευρά της φον ντερ Λέιεν.

Ουσιαστικά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει προηγούμενη εμπειρία αρχηγού κράτους κάτι το οποίο έχει αποδειχτεί σοβαρή ευθύνη, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που την κατηγορούν ότι δεν ήταν αρκετά δημιουργική στην πρόταση νέων λύσεων που θα μπορούσαν να ωθήσουν την ΕΕ σε ηγετική θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Γεννημένη στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά τρεις γλώσσες: γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά. Τρεις φορές μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα και ένας σεναριογράφος του Χόλιγουντ δύσκολα θα μπορούσε να το ονειρευτεί. Μία εκπαιδευμένη ιατρός με μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία που οδηγεί την απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού. Να όμως που αυτά τα προσόντα δεν είναι αρκετά…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων